Дългата разходка с Борислав Чучков

Някои помнят Борислав Чучков още от 1984 с едно незабравимо изпълнение на италианския конкурс за детска песен Златната монета, но тези дни говорим за него най-вече като за единия от именитата фамилия Чучкови и продуцент на филма TILT. Онова, което свързва малкото момче и сериозния филмов играч, е блясъкът в очите и супернепринудената привидна небрежност, с която общува. Хващаме го във вихъра на предпремиера, но не усещаме и грам напрежение в разходката из любимите му софийски точки.

Офисът
Готиното на този офис и това, което най-много харесвам, е гледката – тук, зад едното стъкло виждам най-близките си хора и служители. Тук, като погледна през другото стъкло, е най-хубавата гледка, която може да има в София – Докторската градинка и Библиотеката.
В офиса заварваме следната картинка – височка стъклена стена, обримчена от горе до долу с бели платна, преливащи от задачки, имена и срокове.
Има два приети начина за менажиране – единият е да планираш много добре задачите по отдели и да има отговорен за всяко едно нещо, като периодично проверяваш, добавяш и обсъждате как вървят нещата. А другият вариант е, както понякога се налага, е като забравиш всякакъв план и започнеш да действаш бързо максимален брой задачи едновременно – по абсолютно хаотичен начин. В момента, в който ме хващате, работим точно по този начин, хаха.
Първи продуцентски принцип, който следва: Да не се хващам с нищо, което не ми харесва.

За честта на фамилията
Много често задаван въпрос е дали е добре или зле, че работя с брат си. Аз мисля, че по-скоро е добре. Никога няма да се разделим и това, че сме братя, по-скоро ни помага. За съжаление, носим работата с нас навсякъде и тя се пренася и в личните моменти. А забавата е пълна, защото понякога работим и с майка ни.

Кино нация
Проблем с българското кино има и трябва да му се обърне сериозно внимание, за да не се откажат лека-полека всички ентусиасти, които се занимават с него. От една страна, той не е само в парите, категорично. Когато 20 години не е имало кино, няма как да има хора, които да се занимават само и основно с това. Защото не може да си киносценарист и да го правиш между другото, докато пишеш в списания, за телевизия и на още пет места. За да се създаде такава среда, която наистина да функционира, трябва да се отдели финансиране. В тази държава сме седем милиона и е пълен абсурд да се твърди, че българското кино трябва да се издържа от пазара. Киното дава работни места, то има социална функция, киното привлича туристи. Категорично се надявам да се вземе решение за механизмите, с които ще се отделят пари за киното. Във Франция например има квота относно броя френски филми, които се излъчват. Така че има много начини да се осигурят пари, без непременно да се вземат от данъкоплатеца.
Кое го кара да прави кино: Обичам да го правя. И аз, и брат ми оставяме нещо след себе си.

Градски легенди
От моето детство ми липсват безкрайните игри на децата навън и това, че дори не носех ключ от вкъщи, защото не заключвахме вратата. Но пък това тогава също си е имало някаква цена сигурно. Основно тази е разликата в града преди и сега – децата имаха някаква свобода, а сега никой не смее да ги пусне сами.

Архитектите отблизо
Обикновено нямам време за обяд. Понякога съчетавам хапването с някоя от срещите и идвам тук не само защото е близо до офиса. Първо заради храната, което е най-важното за един ресторант, после обстановката е хубава, без да е месингова, излишно лъскавка. Местата, на които ходя напоследък, са по-скоро тези, в които са приятелите ми. Откакто имам деца, избирам заведенията така, че да е удобно и за тях.

Пред театъра
Градинката на Народния театър е едно от малкото подредени и що годе чисти, затова обичам да идваме тук с хлапетата. Сега ще кажа нещо, за което сигурно после ще съжалявам. На София й липсват много неща, които не са само в ръцете на кмета, а в ръцете на хората, които живеят тук. Основното, което се налага да се промени, е манталитетът, затова съм отчаян как ще се случи. Не искам да ме псуват за това, че съм стъпил на пешеходна пътека, да не ме е страх, че като спра колата, за да мине пешеходец, някой отляво няма да ме изпревари и да го убие. Искам хората да са усмихнати и спокойни. Това ще направи града привлекателен. Разбира се, важно е да е чист и да няма странно изглеждащи сгради, но ми се иска основно хората да са по-добри.
Някъде, където си ти: Обичам много да си стоя вкъщи, но сега децата спят и няма как да ви заведа там.

TILT
Дните ми минават различно, понякога с месеци не излизам от офиса, друг път повечко съм на снимки. Пътувам доста. Не мога да се оплача от монотонност. Следващата седмица съм в Гьотеборг за европейската премиера на TILT, после трябва да отида на Берлинале.
Преценихме, че точно това е най-подходящият момент за премиерата – като време в годината, спрямо други филми, които излизат. Спрямо много неща. Това, че излизат още български филми, е много хубаво и конкуренцията никак не ни пречи.
Смятам, че нашият филм ще грабне хората, защото е искрен, ще ги зареди с много емоция и дълго време ще си го спомнят. Убеден съм, че много хора ще се променят, след като го гледат – колкото и да звучи клиширано. Трябва да се гледа и заради прекрасния актьорски състав, който играе по достоверен начин. А и е забавен, хаха.
Най-трудното при продуцирането на TILT: Важното е, че го направихме.