Дългата разходка с Иван Мудов

Иван Мудов е професионален провокатор и в компанията му смисълът на думи като “неочаквано бързо” се изпарява в лятната мараня, защото съвсем буквално от него можеш да очакваш всичко. След като накара стотици хора да повярват, че за няколко дни подуенската гара магически се трансформира в музей за съвременно изкуство и след като в името на изкуството успя да запуши едно от най-натоварените кръстовища с кръгово движение в Залцбург, закономерно предполагаме, че има особено отношение към градската среда. Той действително има.
“Можеш да напишеш така: Иван Мудов от два месеца не е излизал от къщата си и няма никакъв начин да го изведем оттам.” Това, разбира се, не е вярно, но пък звучи убедително. Съгласяваме се. Дългата разходка с концептуалния артист Мудов всъщност е кратко придвижване в неговото лично пространство. Започва с прескачане на скутер, куче и купчина павета в двора му. Обяснява, че сериозно се е заел с павирането на малкото пространство на ъгъла на Кракра и Янко Сакъзов, а в проекта му е предвидена и двуметрова леха от здравец (“защото сам се гледа”) – за да има къде кучето да ходи до тоалетна и за красота.

Кучката Ема
Ягдтериерката има много специален номер. Иван я вдига на ръце и я пренася през улицата, докато тя лае, както нищо, което сме чували досега. Веднъж пусната на алеята в Заимов, кучката торпилира със скорост, близка до свръхзвуковата. За няколко секунди успява да всее смут в повечето преминаващи само за да затвърди впечатлението, че умението да скандализираш е добре кодирано в ДНК-то на този дом.
Обратно в къщата, Иван показва джагата в антрето си, донесена от Германия, на която по-често играе сам. Над нея виси префасонирана в лампа торба за боклук – от тези, които използват в Швейцария.

Пътят на боклука
Отпадъците са сред актуалните теми на Мудов. През шестмесечния си престой в Цюрих той създава мрежа от, както ги нарича, клиенти. Събира техния боклук и го извозва в Германия. Проектът му предвижда след време да изхвърля немските отпадъци в Полша, а после – полските в Украйна. Дестинациите му точно пресъздават обратния маршрут на гастарбайтерите в Европа. Емиграцията и мултикултурализма са сред по-лесните за разчитане сюжети в повечето работи на Иван.

Галерия в чекмедже
Един от последните му важни проекти също е международен. Заедно с двама колеги – базираният във Виена Камен Стоянов и парижанинът Стийвън Гермор, прави галерията 0gms. “Тримата действаме оттам, където живеем”, обяснява.
0gms е точно това, за което дава заявка – галерия в чекмедже. Паразитно пространство, което използва средата и посетителите на други галерии. “Готиното, казва Мудов, е, че този проект почти няма разходи, a успява да раздвижи успешно артсцената.” Постоянният български адрес на чекмеджето е в галерията на Института за съвременно изкуство (бул. Васил Левски 134, вход откъм ул. Екзарх Йосиф), където до 30 юни се показва видео на Адриан Тиртийо. Стийвън вече е правил изложба в Банкок, Камен – две във Виена, а преди една седмица 0gms отвори и в Цюрих, където е представена швейцарската художничка Естер Кемф. Следващият месец отварят в Букурещ, а след това – в Маастрихт, Виена, Париж. Тримата избират авторите съвсем демократично – всеки си има своите критерии, но според Иван предпочитат да работят с млади артисти, на които могат да бъдат от полза с контактите си.

По-големият брат
“Половината от времето ми минава на компютъра, другата половина – на дивана пред телевизора в кухнята.” Включва телевизора. Там вместо световното по футбол се появява картина от тротоара на Янко Сакъзов пред къщата. “Откакто сложих камерата, спряха да ми дерат колата. Някой от съседите ми са уникални идиоти, много тъпи парчета. Това е добре да го напишеш, за да го има черно на бяло.”
Мудов от няколко години сериозно колекционира изкуство и вече има стотина работи на съвременни артисти – в това число и на художници като Мартин Кипенбергер, Cантяго Сиера, Петер Коглер… Новопоявилите се софийски галерии за модерно изкуство според него са добър знак. “Въпреки че тези, които ги правят, все още не са много в час. Хубаво е, защото доскоро хората с пари инвестираха в съвсем други неща, а вече се шуми и около изкуството.”

Все пак излизаме – да пуснем тото. “Парите успяха да накарат Иван Мудов да излезе от къщи”, смее се. За какво ще харчи 7 милиона, след като ги спечели? “Нямам представа”, казва.