Дългата разходка с Калин Вельов

Познаваме Калин Вельов основно като перкусионист, а след като записа албума Абсент с Нина Николина, разбрахме, че има и хубав глас. Калин е и един от най-лъчезарните хора на планетата, който се смее толкова заразително, че в неговата компания всеки се усмихва, без да се дърпа. Сега се е захванал със солов проект, за който обеща да разкаже след малко повече от месец. Не се изненадахме, че го открихме в звукозаписното студио, от което го измъкнахме за ободряваща разходка.

Музикални новини
Записвам нови песни, които са част от едно сериозно за мен предизвикателство – поп рок албум. Работя с Мага, който е и музикален копродуцент на проекта. Почти всеки ден съм в студиото. Много се забавляваме, защото някои от текстовете са суперсмешни и наивни. Нямаме нужда от стимуланти, за да ни е весело. Всъщност дори не съм пробвал подобни вещества и малко ме е яд, защото доста поживях в Холандия. За да правя музика, ми е необходимо единствено спокойствие. Нищо друго.

Гражданинът с колелото
Борисовата градина е едно от най-любимите ми места, защото преди, когато не карах мотор и скутер, се придвижвах най-вече с колело. От вкъщи до центъра слизах много бързо само с колелото. Тук съм карал и ролери преди приблизително десет години. Но като малък малко ме беше страх да се прибирам през тъмния парк към нас.

Холандски стил
Докато учих и живях 5 години в Холандия, се возих основно с метро. Станцията до стадиона на метрото ме връща там по някакъв начин. Радвам се, че и София вече има метро и дано бързо да се разрасне мрежата. Надявам се също да го запазим по-дълго време чисто и здраво. В Холандия метрото е място за бездомници и наркопласьори. Най-хубавото там е, че стига до гарата, където се качваш на влака, с който стигаш до аерогарата, където се качваш на самолета и отиваш в друга държава. Така дори да вали дъжд можеш да си пристигнеш сух вкъщи, тъй като изобщо не излизаш на открито. Ето тези неща ми липсват от Холандия.

АБВ
Избрах да живея в България и да правя музика тук, защото съм българин. Не ми харесваше да свиря в целия свят под холандски или какъвто и да било друг флаг. Искам да правя музика за хората тук и на нашия език. Това е липсващото звено. Поп, рок, джаз, латино музика има в целия свят, но тя е на английски и испански.Music Place

Когато през 1995 откриха Swingin’ Hall, това беше първият стойностен лайв клуб в София. Той вкара английската атмосфера на пъбовете с дървото, черно-белите големи фотоси на легендарни музиканти, дървените високи столове, рокенрол сцена. Това ми е любим музикален период, защото имаше една обща еуфория. Купоните в Суинга всяка вечер бяха страхотни, а с Живко Петров имахме една банда – Форте, и свирихме само песни, които ни доставяха удоволствие. Сега клубният живот е различен. Хората са по-комерсиални и се слуша по-малко различната музика. В половината от клубовете бандите свирят едни и същи песни, или руски песньовки.

Краят на вечерта

Ще се прибера вкъщи, защото котката ми е бременна и всеки момент трябва да ражда. Персийките са малко по-капризни и трябва да им се помага. Сигурно ще вечерям и после ще дойда тук, в Swingin’ Hall. Разбрах, че една компания приятелки ще намине.