Дългата разходка с Мила Атева

По дрехите ще я познаете. Дизайнерът Мила Атева създава разкошни рокли, феерични поли и куп други дрехи, които с едно движение се превръщат в нещо съвсем различно. От 5 години е професионално в модния бизнес, в който всичко се оказва твърде лично. Буквално водени от тази максима – от лейбъла й Sassa Björg излизат модели само в една единствена бройка – концепция, която изисква повечко работа и огромни дози вдъхновение. Не очаквайте да видите Мила в покой – животът й като че ли е низ от знаци и случки, понякога толкова странни, че не са за споделяне, но ако надникнете в ежедневния й градски маршрут, със сигурност ще разберете необходимото инфо за нея.

Женски гамбит
Професионално се занимавам с мода през последните 5 години, ако сложим в сметката и времето, в което учих за това, си стават 10. През всичките тези години установих, че на подсъзнателно ниво копирам гардероба на майка ми. Израснах в подчертано женска среда с майка ми, сестрите ми, лелите ми. Голямата ми сестра от малка ми показа София и нощния живот и покрай нея също съм се запознала с много интересни жени. След това, докато следвах, имах два много силни дамски образа и в един момент си дадох сметка, че някой трябва да обедини тези жени и така се роди Sassa Björg. Името идва от скандинавските езици – björg е помощ, подкрепа, защото много често ми се случва някакви хора да ми помагат – просто ей така. Между другото, и аз го правя и това започна в един момент да ми се връща.
Модата за мъже е съвсем друга опера. Най-добрата ми приятелка е дизайнер на Агресия и като дойде в ателието, започва да рови по щендерите и да казва – не разбирам от мода за жени, а самата тя е жена, хаха. Разликата е голяма. Много ми харесва идеята да продам нещо, което е едно-единствено. Аз, която ходя по дънки и тениска постоянно, съм против това всички да сме като нощни шкафчета и знам какво означава да имаш една дреха, която те отличава от всички останали и тя е само в твоите ръце и в твоя гардероб. Не смятам да се откажа от това.

Среща на Попа
Моите места са ателието, у дома, сред приятелите ми. Държа отношенията ми с хората да са открити. Наскоро една от сестрите ми каза, че съм прекалено достъпна. Но моите места са там, където са моите приятели. Не се оплаквам от липса на нощен живот, но съм някак на крайности – имам периоди на дивеене и такива на спокойствие. С Попа съм сантиментално свързана, защото като бях малка, една от сестрите ми непрекъснато си организираше срещите там и аз си мечтаех също да отида, защото не разбирах какво толкова има в това място. Като пораснах и започнах сама да излизам, и аз си организирах там срещите. Имам един много, много близък приятел, който живее на Графа и изобщо свързвам Попа с лятна София, цъфналите кестени, шума и нещата, които са на мястото си.

Първи стъпки
Когато започвах да прохождам в модния бизнес, отидох при моя преподавателка и приятелка, която ми каза, че най-важното за успеха е да си издръжлив – не талантът, не въображението, не разни социални умения, а търпението. И че всяка сутрин ще се събуждам с мисълта как нося отговорност за други хора и как съм назад с еди колко си лева, хаха. През всичките години работа разбрах колко права е била, а прагът ми на търпимост се покачи многократно.

Мила в страната на чудесата
На мен ми се случват много странни неща, срещам странни хора, попадам в необичайни ситуации. Наскоро си направих татуировка и тъй като майка ми беше против, макар дълго време да я подготвях, един ден просто я видя. Бяхме излезли на обяд с нея и аз си съблякох палтото, отдолу бях по тениска и Густав Климт просто лъсна в целия си блясък, хаха. Майка ми започна въодушевено да обяснява нещо, а аз й казах – искаш ли да си татуирам тук и името ти. А тя отвърна, че само да го напиша, се отказва от мен с Държавен вестник, хаха.

Глътка вдъхновение
Има моменти, в които ме удря нещо. Това се случва най-често, когато съм си починала и сутрин рано. Но, ако трябва да говорим за сериозната работа, онова, което най-много събужда нещо в мен, са материалите. И цветовете, обичам цветовете.

Мила Атева и дрехите от Sassa Björg са в ателието на ул. Ангел Кънчев 25