Дългата разходка с Олга Дукат

Само допреди часове нямахме ни най-малка представа, че на света съществува професията дула. Сега не просто запълнихме образователните си празнини, но се срещнахме и с първата сертифицирана дула в България, която се оказа безкрайно симпатична, усмихната и позитивна бременна дама. Преди години Олга Дукат е била офис служител, подвизаващ се из скучния свят на финансовите дела. Раждането на първия й син обаче я е накарало да направи рязък завой към вселената на кърменето, пелените за многократна употреба и естественото раждане. Именно затова Олга ще бъде лектор на организирания от Горичка Форум Родителство (Модерен театър, 8 октомври), но преди това беше с нас на кратка градска обиколка.

Женска връзка
Реших да започнем разходката от Руската църква, защото тук съм се омъжила, тук са кръстени и двете ми деца. Мнозина я познават, но са малко обаче онези, които знаят какво е дула, сигурна съм. Дулата всъщност е помощничка по време на раждането, която подкрепя жената емоционално и физически. През последните години раждането става все по-медикализирано и лекарите забравят основното – колко специален и интимен е този момент. Така се появяват дулите – случва се преди трийсетина години в Щатите. В Европа не е така популярно, а в България аз съм първата сертифицирана дула. В момента близо 30 жени са в процес на обучение, има и две-три, които вече са присъствали на раждания, но предстои да вземат официални документи. Има и мъже дули, но те са страшна рядкост, честно казано.

Да си дула изглежда лесно отстрани – държиш ръката на родилката и повтаряш “бъди спокойна”. Истината е, че се налага да бъдеш психолог – да оставаш винаги спокоен, дори и в най-напрегнатите ситуации. Симпатичното е, че с повечето жени, на които съм помогнала, поддържаме контакти, създаваме по-специална, чисто женска връзка.

Светът е голям и удовлетворение дебне отвсякъде
Офисът ми е съвсем наблизо – на ул. Московска. Мястото е много хубаво – обградено от храмове. Минавайки сутрин оттук, често си давам сметка колко незначителни могат да бъдат всекидневните проблеми. Моето излизане от всекидневните проблеми на финансите и навлизането ми в новия свят на кърмене и отглеждане, стана постепенно. Роди се първото ми момче, а едно дете винаги преобръща живота и представите на родителите. Започнах да чета книги по темата и да се срещам с майки. След раждането на второто ми момче се застоях вкъщи. И реших да запълвам времето си с работа в една неправителствена организация. Нещата, които вършех там, ми се сториха адски интересни. Постепенно установих, че нямам ни най-малко желание да се върна в скучния свят на финансите. Просто си дадох сметка, че финансите не са моето призвание и не ми носят нужното удовлетворение. Така по време на майчинството преоткрих себе си.

Страхотните идеи на Естествени идеи
Започнахме като електронен магазин за бебешки стоки, но не обикновени, а такива, с които отглеждането на детето става по-екологино – пелени за многократна употреба, еко-дрешки, слингове. След това се пренесохме в този офис и разработихме различни програми – курсове за родители и деца, йога класове, плуване за бебчета. Работим много и с бременни жени, които подготвяме за приключението. Хиляди хора нито си дават сметка, нито се интересуват, но не са малко и онези, които виждат колко консуматорски отглеждаме децата си и това ги притеснява. Търсейки информация, те стигат до нас. Като се замисля, не срещаме неразбирателство. Родителите, които са се ориентирали и са избрали екологичния начин на поведение, идват в нашия център.

Мъжки свят
Имам две момчета на шест и на три и половина. Бременна съм с трето момченце. Децата ме научиха на много неща. Аз си представях майчинството съвсем различно. Мислех си – ще имам бебе, което само ще си лежи в креватчето и ще си гука, но се оказа, че нещата стоят по съвсем друг начин. Заради тези мои нереални очаквания с първия ми син имахме трудно начало. Затова и започнах да се интересувам от всичко, свързано с родителството. Раждането на второто ми момче също не мина добре. Желанието ми беше да родя естествено, но не се получи. Това ужасно ме напрегна и травмира и ме накара да основа движение в подкрепа на естественото раждане – сдружение Естествено. Няколко години бях негов председател и лобирах усилено за насърчаване на естественото раждане, за подкрепа на жените и за това раждането да не се вкарва във времеви рамки. Именно затова ви доведох на това място – пред паметника на Съветската армия. Имам мили спомени от едно организирано от Естествено шествие на бременни майки с тарамбуки. Бяхме много сладки.

15-те минути от Горичка
Изследванията показват, че когато до родилката има човек, на който тя може да разчита, използването на упойка, Цезарово сечение или намеса с форцебс, значително намаляват. Емоционалността тук е от голямо значение. Именно за това ще говоря по време на форум Родителство, организиран от Горичка. Ще обясня за дулата – какво прави и какво не прави, какви са разликите между нея и медицинския персонал и за какво ти е притрябвала тя – в крайна сметка, това е още един човек, който ти се мотае наоколо, ха-ха. Ще развенчая някои често срещани заблуди – за това, че дулата измества ролята на бащата, че се конфронтира с докторите и създава конфликти. Ще разкажа накратко и за моя опит, разбира се.

И поуката е…
Иска ми се да науча децата си на самостоятелност, да могат сами да вземат решения, а не да им бъдат натрапвани стереотипи. Важно е те да имат увереност в себе. Ако имах момичета, списъкът ми с това, на какво искам да ги науча, щеше да е далеч по-дълъг, ха-ха. Много ми е трудно обаче. Живеем в силно консуматорски свят, който разпалва у децата желание да купуват. Голямо предизвикателство е да ги науча да разграничават боклуците от нормалните неща. Надявам се с личен пример и от един момент нататък с обяснения и разговори да успея.