Дългата разходка с Пешо Татула

Петър Димитров, или както София си го знае – Пешо Татула, е един от първите татуисти от началото на 90-те в България. Освен това е създател и на модната марка EXIT, която съществува вече 10 години. А една погрешна разходка в гората му дава идеята да изобрети надуваеми снегоходки. Още? Разбира се, че има.

Запечатано с игла
В началото на 90-те, когато започнах да се занимавам с татуси, бяхме няколко студиа. Сега има такива във всички големи и малки градове в страната. А лятото по морето буквално никнат като гъби. Да се занимаваш с това има две страни – бизнес и изкуство. Въпрос на гледна точка е. При мен идват всякакви хора. Искат да променят нещо, било то чисто визуално по тялото си или за да пресъздадат някаква емоция, вяра в нещо, бунт, спомени. Но е факт, че можеш да се пристрастиш и една татуировка да не ти стигне. При всеки е индивидуално.

Произведено в България
Трябва да поддържаме българското производство, а не китайското. Нямам нищо против Китай, а по-скоро политиката на производство в световен мащаб. Големите компании залагат на стоки с “планирано стареене”, тоест на такива за еднократна употреба и бърза печалба. Пренебрегват изчерпването на ресурсите на Земята и замърсяването на природата. Според мен всяка компания или фирма трябва да произвежда продуктите си с отговорност за бъдещето, да държи на качеството и идентичността си. Ако всяка държава до някаква степен е независима и има собствено производство, би оцеляла повече в световната глобализация.

Въпрос на стил
Дрехите с марката EXIT съществуват вече 10 години. Имаме много идеи, които предстои да развиваме. Зад EXIT стоят Емо и Пешо, както и много приятели и познати. Всеки прави това, което може с въображение, сръчност и вяра. Нещата се получават и имаме успех. Сайтът ни e anyexit.com

Кой номер надуваеми снегоходки носиш?
Идеята за надуваемите снегоходки ми хрумна, след като се загубих в гората и се озовах до кръста в сняг. Тогава някак си изплува. От две години ги разработваме и тестваме. Тази година участваме на наградите за иновации ISPO BrandNew в Мюнхен. Ние сме финалистите, които ще представят България. Има още малко работа по снегоходките, доизчистваме детайлите, но когато се получи, ще покажем един полезен продукт на хората, които са свързани по някакъв начин с планината и природата.

Човекът е напълно човек, само когато играе

Обичам да играя джаги, но това не ми е основното занимание. Обичам да спортувам, да пътувам, да съм сред природата. Така си презареждам батериите. Зимата карам сноуборд, а лятото съм в хидропарка в Казичене, където карам уейкборд. Спортът е единственият лек против напрежението и стреса. Иначе общо взето времето ми минава между Славянска, Гурко и Билкова, защото в района се намират студиото ми за татуировки и ателието на EXIT. Тук всички се познаваме и сме като едно малко селце в центъра на града.