Дългата разходка с Владимир Цонков

Владимир Цонков е криейтив директор на една от най-големите рекламни агенции в България – Saatchi & Saatchi. Освен това е и горд съсобственик на едно от най-вкусните места в София – супения бар Supa Star, на ул. Шишман 8. Той пристигна на мотор пред заведението си и след като провери как върви малкият ремонт на подутината на паркета, се зае да ни развежда из любимите си софийски места.

Реклама по морски
Обичам да идвам в Blaze, защото е народно местенце. Не се е променило особено за последните десет години. Имам много спомени тук, които обаче не са за разказване. Повечето ми приятели са рекламисти, но не сме затворено общество. Чисто стечение на обстоятелствата. Някои от приятелите ми пък са моряци, понеже съм от Варна.

…и да карам към залеза
 Моят мотор е със страшно много подобрения, затова изглежда така хулигански. Всъщност е градски мотор, но искам да си купя чопър. Карам мотор, откакто взех книжка, тоест от 18-годишен. В началото ми бяха скъпи моторите и си купувах разни таралясници. Първият ми мотор беше на 40 години. Най-якият мотор си мисля, че е този, който си направиш сам. Не знам откъде е тази любов. Навремето карах скейт, но си мечтаех точно за мотор. В един момент мечтите се случват.

Развитие в застой
Като малък исках да бъда боклукчия. Бях впечатлен как въртят казаните с една ръка, с фас в устата и целите в татуировки. Станах обаче рекламист. Занимавам се с реклама вече от седем години. Моята цел е да ставам все по-добър, а това се прави с бачкане. Често се случва и в почивните дни да бъда в офиса, но това е част от тази професия. Много повече учиш, докато работиш. Личните проекти са най-добрият учител. Колкото са по-некорпоративни, толкова по-добре. Рекламният бизнес в България се развива с малки стъпки, дори е започнал да се забавя в сравнение със съседката ни Румъния. Надявам се, че след десет години няма да сме на същото дередже. Всичко зависи от нас, рекламистите.

Варна vs Барселона
Обичам да идвам пред Народния театър, защото ми напомня на летата във Варна, когато пием с приятели на открито. Варна ми липсва, особено усещането за море, за простор. Тук има една планина, която ми действа захлупващо, докато там е точно обратното. Но може би София е причината да си обичам толкова много града. Иначе много харесвам Барселона, отново защото ми напомня за Варна. Всички тези улици, които водят към морето, дори и колите са с В на номерата. Варна щеше да е като Барселона, ако България беше владяла света няколко века.

Пътеводител за мислене
С моя приятел Гаваза пътуваме много по света. Обикаляхме Азия, Хималаите, острови, джунгли… Навсякъде е яко, въпросът е да взимаш най-доброто от мястото, на което си. Даже в България е хубаво въпреки тъпотията, сивотата и ограниченото мислене. В Азия например начинът на мислене е много необичаен за нас. Хората там са открити и непринудени. Напълно непознати те канят в дома си, черпят те с чай и нищо не искат да ти направят. Но ти през цялото време си нащрек, защото си свикнал, че това не е нормално. А на тях просто им е интересно – рядко виждат европейци. Един тибетец много яко го каза: “Ако имаш възможност да правиш добро, защо трябва да правиш лошо?” Това може би описва цялата им философия на живот. Те са хора, които в материалния смисъл на думата нямат нищо, но въпреки това са усмихнати и спокойни.

Супер супа
Моята любима супа е мексиканската – с боб, със съставки, които не трябва да издавам, и като добавка сметана с лайм. Идеята за Supa Star дори не е наша. Това е формат, с който запълнихме една ниша, защото по цял свят има супени барове. И в Лондон, и в Берлин сме гледали такива интересни заведения и спонтанно решихме, че трябва и тук да си направим такова. Като хора с бекграунд в рекламата, се оказа много лесно да го направим, така че да е привлекателно. Има успех и сме доволни. Във времето си извън рекламата се занимавам с всичко, което трябва да се свърши в Supa Star. Маркетинг, позициониране, комуникация, боядисване на столове… Даже сега отивам да пазарувам в Метро за супинариума.