Дългата разходка с Жаклин Вагенщайн

Животът на Жаклин Вагенщайн – ПР на издателство Колибри и страстен колекционер на качествени моменти, може да бъде вкаран във фразата: “Бързам, нямам време.” Маршрутът й в София минава основно през офиса на издателството на улица Иван Вазов, задния му двор – който е от ония чудни тайни дворове, които през лятото се превръщат в райски градини, близката улица Шишман – с множеството й малки магазинчета и барове, където приключва денят на Жаки – задължително в компания и с интересни разговори.

Офис треска
В офиса съм средно по 5-6 часа, но правя и много срещи навън, иначе работя почти през цялото време, включително уикендите. Не съм само ПР, ако беше така, сигурно щяха да ми стигат по 3, а не по 13 часа работа на ден, хаха. Всяка книга при нас е отделен проект и тъй като сме голямо издателство, издаваме разнообразни по стил и тематика книги и съответно всяка кампания е насочена към различна публика. Това прави работата интересна и в същото време доста сложна.
До голяма степен издателството е семейно и имаме шанса да се разбираме доста добре. Имам и свобода на действие и право на инициатива и възможност да вземам решения – това спестява много време. Но е и по-отговорно, защото нещата, които правиш, ги правиш за себе си – от теб се изисква много повече.
В началото изобщо не съм си представяла, че ще работя заедно със семейството си, защото 10 години съм живяла далече и сама – трябваше да свикна с това да сме често заедно и още повече да работим заедно. Но това е работата за мен, носи ми страхотно удовлетворение!

АБВ
Да чета книги за удоволствие ми е мечта. Този дълъг уикенд съм решила да правя точно това – приготвила съм няколко наши отминали заглавия, които съм пропуснала.
Навремето любимото ми занимание беше да седна по турски на третия етаж в някоя книжарница и да разглеждам книги с часове. Сега наистина нямам време за това и поръчвам конкретни неща – за издателството, за доктората ми, но купуването напоследък става основно по интернет, от amazon.com например.

Култура диктатура
Когато не работя, се забавлявам с приятели и пътувания. Максимално използвам свободното време да пътувам, дори сега правя планове за през лятото, за да мога около пътуванията да си подредя всичко останало в живота, хаха. Иначе съм бохем по душа. Постоянно съм в голяма компания по кръчми и барове. Много обичам да танцувам, ходя на кино, театър и изложби. Всичко, свързано с изкуствата, ме вълнува. Колкото повече поводи и събития за забавления има, аз съм за. Културният живот е толкова активен, че напоследък дори има дни, в които се налага да избирам какво да посетя – толкова са много.

Френска връзка
Последното ни събитие беше посещението на Фредерик Бегбеде. Това, което направи този човек – да накара младите да влязат в книжарницата и да чакат на опашка, за да вземат автограф, е нещо уникално. Направо се учудих как нямаше жени, които си късат тениските, хаха. Той е доста небрежен, малко арогантен, пренебрегва закостенелите кодове в обществото – в неговата книга, която издаваме, Почивка в кома, си прави гаргара с консуматорското общество, в което живеем, а в същото време той е типичният му представител и въобще не го крие. Със смесени чувства съм, защото не знам дали това ми допада. Дали е търсен ефект, дали е маркетинг, или напълно естествен, но начинът, по който скандализира хората, на самите тях много им харесва.
Много писатели се опитват да провокират и шокират. Наш автор, който мога да сравня по далечен начин с Бегбеде, е Ивайло Борисов. Неговият роман 01, Неприличен роман ме забавлява много, защото е точен портрет на нашето общество – той е доста ироничен, но и самоироничен. Това е нещо, което по принцип трудно се среща в българската литература – Ивайло е на места вулгарен, нецензурен, скандален, но хубавото е, че се задържа на границата и целта му не е просто да спекулира с теми, които лесно продават. Според мен българската литература се развива с пълна сила, макар че аз не съм напълно удовлетворена все още.

Интернет и книгата
Мисля, че това е нормалното развитие на нещата – не вярвам, че мишката ще изяде книжката, пък и аз обичам книжното тяло, миризмата на хартия, да си чета в леглото, да разлиствам страниците. Също така пазаруването по интернет е много удобно. Това не значи, че издателският бизнес ще изчезне, просто нещата се оптимизират – и ние имаме сайт, продаваме по интернет, ползваме всички нови технологии при печат и дизайн. Така че нещата са свързани и взаимно си помагат. Онова, което ме притеснява, е, че интернет дотолкова ни улеснява живота, че спираме да мислим.

Шишман
Радетел съм на идеята улица Цар Шишман да стане пешеходна и също “Шишман – улица на баровете”. С удоволствие бих заменила всички паркирани коли с маси и столчета. По тази улица се въртя от сутрин до вечер – правя всичко от пазаруване, през сутрешно кафе, до вечеря или ходене в бар. Обичам да пазарувам, но не обичам това да ми губи много време. Залагам на марките, но харесвам да има смесване на стилове – да си сложиш едни красиви, скъпи обувки или една страхотна чанта и към тях да прибавиш нещо суперефектно за 2лв. Обичам да пазарувам по битпазари – наскоро в Ибиса попаднах на такъв и си тръгнах с куп щуротии. Но иначе, да, падам си по марки, най-вече защото ми е по-лесно и по-бързо. Старая се да посвещавам минимално време на тия неща. Сутрин, като си отворя очите, първо включвам компютъра. По-късно идва ред на вечния въпрос какво да облека. Това много зависи от настроението, прогнозата за времето е после, хаха, и накрая това къде съм планирала да отида вечерта. А понякога просто се обличам мултифункционално – готова за работа, официална среща и дискотека едновременно.

София – мой малък Париж
Избягвам да сравнявам София и света просто защото е несравнимо. Може би и отговорите малко ме притесняват. Най-любимото ми нещо в Париж са тротоарите, малките заведения по тях или затоплените тераси. Въобще този уют на града, който те кара да се чувстваш част от него – това в София ужасно ми липсва. По принцип съм страхотен оптимист, но за жалост напоследък не виждам еволюция.