Дългият обяд на Петър Берон

В този ден не бързаме. След среща в района сядаме в ресторант Talents да смирим глада, но оставаме три часа. Толкова беше вкусно. Предаваме нататък, защото от уста на уста е най-прекият път до добрата храна.

Идваме след препоръка от приятели, които живеят наблизо и се хранят тук често. Сядаме на най-слънчевата маса, отваряме менюто и започваме с кулинарния бадминтон – подаваме си имена на ястия, сякаш са хапки деликатес. Вкусът е вече на езика ти, докато ги изговаряш: отворени равиоли със сьомга Гравлакс, Чък тендър стек с фетучини и сос от диви гъби, сьомгова пъстърва с кус-кус, жулиени от зеленчуци и сос верде. Добре, решено е. Дали да не вземем и една азиатската салата със сусамено тофу и пиле? Да, масата е достатъчно голяма, апетитът ни – също.Учиш се да готвиш, за да не бъдеш роб на рецептите; за да си купуваш пресни продукти и да знаеш какво да правиш с тях. Това сме запомнили от Джулия Чайлд и сега го виждаме в менюто. Джулия, впрочем, е готвачът, научил стотици хора, че най-важното е да обичаш да се храниш (и да слагаш повече масло!). На нас тези уроци ни стигат, но в кухнята на Talents изискванията тепърва започват. Тук се обучават талантите на HRC Кулинарна Академия, които трупат опит в целия процес от изготвянето на менюто под погледа на главния готвач (Георги Партенов) до сервирането.Ние сме от другата страна – на масата ни се настаняват чашите, изпреварили храната с няколко минути. Не бързаме. Имаме достатъчно време да оставим аромата на виното да ни изпълни, преди да посегнем към сьомгата върху равиоли с мастило от сепия. Парченцата риба са крехки, сосът е мек и отваря път на дълбокия вкус на пастата. В освежаващите хапки салата с тофу и сусам има изненада, която не можем да разгадаем веднага – оказва се китайска ряпа (никога повече няма да я подминем в плод-зеленчука).Познаваме един човек, който изпълнява смешен танц всеки път, щом опита нещо супер вкусно. Неволно правим същото, когато стигаме до хрупкавата коричка на пъстървата, допълнена съвършено от виното. (Тук е моментът да кажем, че никой никога не ни е хващал да пием вино в понеделник по обед… досега). Продължаваме нататък. В кулинарния свят може да има много тенденции, но знаете ли кое никога няма да бъде демоде? Един средно изпечен стек. Нашият лежи сред диви гъби. Разменяме си чиниите, докато не останат празни, и разбираме защо е важно да се ядат няколко малки порции, вместо една голяма – след 20 хапки рецепторите се отегчават от вкуса, но като им подадеш нов, се възпламеняват пак, все едно тъкмо започват обяда.Единственото, което може да завърши тази симфония, е кафе с чийзкейк и шоколадова бомба Кофи Тофи. Поднасят ги с огромна перла сорбе от горски плодове на върха – толкова меко, сякаш преди минути не е било –15 градуса. Шегуваме се, че това не е обяд, а спа. Понеделникът ни тече бавно като събота, независимо че тук ритъмът е същият като във всеки ресторант. Усещането за нещо специално може би идва от спонтанността да ядеш наистина добра храна без повод. Трябва ти само хубава компания. И да, Джулия, да обичаш да се храниш.

Ресторант Talents е на ул. Петър Берон 9 и работи от понеделник до събота от 11:00 до 22:00 (с почивка от 15:00 до 16:00)
За резервации: 02 421 90 68, talents@hrcacademy.com
restauranttalents.bg