Дневник на крадеца (превод: Росица Ташева, 256 стр., цена: 16 лв.) навярно е най-автентичният автобиографичен роман на автора си, защото въплъщава жаждата му за "духовен триумф" чрез преследване на злото.

Посредством богатия си и изискан език мъжът, когото Кокто нарича "черният принц на буквите" във Франция, реконструира ранните години на своята зрялост и се превръща в певец на злото, на еротизма, на насилието и на хомосексуалната любов.

Жан Жьоне (1910-1986) е френски писател, поет и драматург, чието перо постига световно признание, при все че първите му романи са обявени за порнографски и са цензурирани. С неизвестен баща, изоставен от майка си на седеммесечна възраст, той извършва първата си кражба на десет години. По това време открива и своята хомосексуалност. На български са издадени произведенията: Света Богородица на цветята, Убиецът от Брест, Реквием, Балконът, Слугините, Негрите. Видната американска писателка Сюзан Зонтаг смята, че шепа творци на 20 век, в това число Кафка и Пруст, се отличават с толкова значим, авторитетен и категоричен стил.