Дни на София в Столичната библиотека

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

На 3 април София отбелязва 145 години от обявяването ѝ за столица. По този повод се събираме в Столичната библиотека – една от най-старите общински културни институции в града, за да честваме празника с поредица от интересни инициативи.

На 3 и 4 април в Библиотеката се открива експозиция,  представяща столичните кметове от учредяването на Софийския градски съвет до днес. Изложбата ни разказва за най-важните моменти от тяхната дейност и най-големите им и значими постижения. Докосваме се до редица ценни книги и сборници с документи от фонда на Библиотеката, които допълват сведенията за усилията по превръщането на София в модерен европейски град.

Можем да прочетем и разгледаме биографиите на Димитър Петков, ген. Владимир Вазов и инж. Иван Иванов и други софийски кметове, оригинални ценни издания, които представят емблематични сгради, паметници, институции и тяхната история. Сред книгите са знаковият Кратък исторически преглед за Столична община на Александър Тацов, Нашата столица, нейното благоустройство и украсяване (1907)на Асен Кермекчиев, Стара София (1941) и други.

На 3 април е предвиден екскурзионен маршрут сред колекциите на литературния музей на Столичната библиотека Бележити българи  на тема София в творчеството на Симеон Радев, д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, която започва в 14:00.

На 4 април пък е планирана Кръгла маса „Моята София“. Дискусията събира за първи път на едно място автори на научнопопулярни книги, посветени на историята, миналото и развитието на столицата ни. В панела вземат участие проф. Кирил Топалов и проф. д-р Тони Николов (носители на учредената в рамките на Годишните награди на Столичната библиотека награда за най-интересна книга за София), както и д-р Петър Величков, д-р Александър Геров, Мариана Екимова-Мелнишка, Павлина Делчева-Вежинова, Магдалена Гигова, Георги-Момчил Попов, Здравко Петров. Модератор на дискусията е Виктор Топалов.

Кръглата маса е съпроводена от специална експозиция от авторски книги на участниците в дискусията, разказващи за София.

По време на дискусията е предвидено да се представят и всички издания на Столичната библиотека, свързани със столицата, тематичната поредица за близкото минало на града: Моята София, Голямата София, Красивата София, която може да се намери и на сайта на библиотеката. Тогава ще се представи и най-новото ѝ издание Любопитната София. В рамките на деня в Библиотеката ще се учреди и първият неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София.