Натоварен край на годината, а?
Любо: Май това е най-работната година в живота ми! Не че и друг път не се е случвало да има ноемврийско-декемврийско пренатоварване, но сега наистина свършихме много неща накуп. Телевизия, записи, доста повече концерти от предните години… което пък е добър знак.
Мария: За мен това не е нещо ново – свикнала съм да върша по сто неща едновременно.

И сега, и преди десет години наричаме Белослава, Живко Петров, Мария Илиева и Любо лицата на българската поп музика. Хубаво или лошо е това?
М: Ангажирани и признати са хората, които истински се трудят. Които освен талант, имат и посвещение. Щастлива съм, че съм в тази компания и се чувствам отлично в нея. Най-малкото, защото това са артистите, от които най-много се уча и се вдъхновявам.

Всъщност, Любо и Живко Петров са хората, с които най-активно работи тази година.
М: О, да. Живко е близък мой приятел, съмишленик и музикален директор на групата, с която излизам на концерти. Любо пък, освен че е сред най-близките ми хора, е човек, с чийто талант много се гордея. Винаги се възползвам от него, когато имам нужда от хубава музика или текст.
Л: Приятелството ни свързва отдавна, но тази година музиката и работата ни събра особено близко. Правихме музика заедно, а и вече половин година сме един до друг в X Factor.

В интервюто ни с него отпреди седмица, Орлин спомена, че по време на репетициите Живко Петров е ”строг, но справедлив”. Почти си го представих – със сурово изражение и пръчка в ръка.
М: Не с пръчка, а направо с камшик! С шипове по него!
Л: За Живко много по-сложно от репетициите е всичко останало по концерта. На главата му се струпа целият процес – и музикалната част, и техническите детайли, и организацията… Иначе с нас той няма никакви проблеми – ако не сме дисциплинирани, той не би се занимавал въобще.

Не ви ли притеснява, че концертът на 9 декември ще бъде в просторната зала 1 на НДК? Все пак, това е висока летва…
Л: Затова сме цели четирима! Падат ни се по хиляда зрители на човек, няма страшно, хаха! Освен това, формулата е проверена и работи – направихме подобен концерт във Варна и дойдоха достатъчно хора.
М: Не мисля, че някой от нас се плаши от капацитета на зала 1. И аз, и Любо, и Белослава сме правили концерти в чужбина – пред многобройни, непознати и взискателни аудитории. Само тази година пях пред 20 хиляди в Arena Atlantico в Лисабон, както и три поредни вечери в парижката зала Olympia. Нямам страх от сцената, но пък винаги има любопитство и вълнение. Независимо дали става дума за 20 души или 20 хиляди.

Тази година наистина бе пикът в твоята музикална кариера.
М: Да, сякаш това бе най-силната година. За първи път парче, в което участвам – O Primeiro Grande Amor заедно с Тони Карейра, стана част от мултиплатинен албум, пях в някои от най-ключовите европейски зали, което за всеки артист е мотивация за повече…
Л: Много е хубаво последният момент да е по-добър от всички предишни. И като така вървят нещата…
М: Ако така вярват нещата, догодина сме за Грами, хаха!

Остава по-малко от месец до края на X Factor. Виждате ли вече таланти, за които ще продължим да говорим и след края на риалити сезона?
Л: Трудно е да се каже кой ще стане… След края на X Factor, всичко зависи само и единствено от човека. Аз и Мария им даваме съвети не какво да правят по време на предаването, а какво се прави по принцип в музиката. Виждам потенциал, но ми трябва още малко време да ги наблюдавам и слушам. Времето проверява качествата на един артист – до две-три години след началото на кариерата му вече се разбира на какво е способен, дали ще може да остане 15-20 години в музиката въобще. Иначе се получава така – някои хора празнуват 30 години на сцената, пък те в 20 от тях са си били вкъщи…
М: Онова, което прави артистът голям, е чувството за благодарност и уважение към хората около теб, с които свириш, от които се учиш, които ти подават ръка. Най-новите попълнения в българската музика имат твърде голяма доза арогантност и самочувствие, които могат да гарантират бърза пробиваемост, но всъщност са деструктивни. Това е и едно от нещата, които казвам на участниците в X Factor и бих искала да запомнят – за да бъдеш голям артист, трябва да си голяма личност.

Орлин каза ”Мария е усмивката, Белослава е душата, Любо е сърцето”. Как бихте описали участниците в концерта на 9 декември?
Л: Едно тяло? Представям си го като зашити различни части в едно. Чудовището на доктор Франкенщайн!
М: Затова аз няма да ги представям като части от едно цяло. Живко е моята музикална вселена. Белослава е моето красиво, искрящо, светещо кълбо. Любо е приятел, учител, човек, който с цялата си душа обичам. Орлин пък е моят съратник по съдба – той наследи моето място като вокалист на група Каффе и доказа, че е сред най-впечатляващите вокалисти тук. Като добавим, че е много красив, секси и е ерген, гарантираме силно женско присъствие в залата на декемврийския концерт.

В новогодишната нощ Любо ще пее в Sofia Live Club, а Мария ще бъде част от големия концерт на площад Батенберг. Не ви ли се ще поне в края на годината да починете и просто да се забавлявате с приятели?
Л: Няма по-голям кеф от това на Нова година да пееш, да се забавляваш и да си център на цялото внимание. За мен ще е страхотен комплимент, че някои хора са избрали да посрещнат Нова година точно с моята музика.

Концертът на Мария Илиева, Белослава, Орлин Павлов, Любо, JP3 и Арена оркестра е в зала 1 на НДК, 9 декември, 19:30, 20/30/40лв от ticketpro.bg