МАЛКЪЛМ И МАРИ
(MALCOLM & MARIE)
по Netflix, от 5 февруари
Запомнете добре заглавието, защото по всяка вероятност ще го чуете поне няколко пъти на Оскарите тази година. Режисьорът на брутално откровения сериал Еуфория Сам Левинсън „затваря“ Джон Дейвид Уошингтън и Зендая между четири стени, за да изследва връзката между героите им под микроскоп в една черно-бяла анатомия на чувствата, вдъхновена от класическите холивуд-ски романси. Той е успешен филмов режисьор на ръба на поредния касов успех, а тя – неговата своенравна възлюбена. След поредната бляскава премиера златната двойка оставя публичното лустро зад вратата и бавно, но сигурно започва да оголва недостатъци, излъгани очаквания и заблуди. Филмът е заснет в условията на пандемия и това неминуемо се отразява на тона му, припомнящ клаустрофобичното усещане да попаднеш под прицела на собствените си мисли в момент на изолация.

FIREFLY LANE
по Netflix, от 3 февруари

Противоположностите ще се привличат и отблъскват повече от тридесет години в десетте драматични епизода на Firefly Lane, адаптирани за телевизия по бестселъра на Кристин Хана. Гледали сме Катрин Хейгъл и Сара Чок в не едно и две романтични заглавия, така че появата им в главните роли в сериал за житейските избори и силата на приятелството съвсем не ни изненада. Дори да не сте огромни фенове на жанра, не бързайте да посягате към дистанционното: турбулентната история за връз-ката между две приятелки от тийнейджърството им до зряла възраст е пълна със забавни моменти и ситуации, които припознаваме може би повече, отколкото ни се иска да признаем.

STARDUST
по Amazon Prime

Усетихме загубата на Дейвид Бауи твърде лично, за да погледнем безпристрастно на какъвто и да е опит за биопик на личност от неговия калибър. По тази причина Stardust на Гейбриъл Рейндж се оказа по-скоро очаквано разочарование, но не заради високите ни очаквания, а понеже умишлено рисува едноизмерен портрет на човек, който десетилетия наред беше известен като икона на превъплъщението. Историята, на която отнемаме точки и заради липсата на оригинална музика на Бауи, се фокусира върху първото американско турне на изпълнителя през далечната 1971, когато той е още неуверен младеж в търсене на идентичност. Гледаме Stardust, защото в идеята има хляб и британецът Джони Флин е достатъчно убедителен като чувствителен артист, разкъсван от съмнения, но с едно наум, че това едва ли е филмът, който Бауи заслужава.

ПИАРКАТА
(FLACK)
по Amazon Prime, от 22 януари

Тайният живот на пиарите е по-вълнуващ и по-непредсказуем и от този на ВИП клиентите им, загатва новата „скандална“ поредица на Amazon, осигуряваща нерафиниран поглед към неугледния заден вход на шоубизнеса. В ролята на безкомпромисен експерт по връзките с обществеността и ненадминат майстор в кризисното овладяване на знаменитости с лоши навици е бившето дете чудо на Холивуд Ана Пакуин, чиято героиня се оказва точно толкова добра в закърпването на имиджи, колкото в саботирането на собствения си личен живот. Макар често да опират до хиперболизация на последиците от моралната деградация на съвременните селебритита, епизодите на Пиарката оправдават предназначението си – да забавляват, без да се вземат прекалено несериозно.

 

КРАЛЯТ НА СТЕЙТЪН АЙЛЪНД

(THE KING OF STATEN ISLAND)
по HBO

Като режисьор Джъд Апатоу (Тотал щета, Позабременяла) фабрикува лесносмилаеми (съответно – обречени на успех) комедийни сюжети с обикновени герои неудачници, поставени в непривични ситуации. Но само на пръв поглед. В същината им, под пластовете тривиалност и лековати смешки филмите му съдържат и по зрънце истина, предизвикваща емпатия и у най-циничните. Кралят на Стейтън Айлънд е потвърждение на всичко, казано дотук: симпатичен загубеняк (стендъп комикът Пит Дейвидсън, който допринася към сценария с фрагменти от собствените си преживявания) с афинитет към цигарите на растителна основа и нулеви амбиции за бъдещето се сблъсква челно със стара травма, което се оказва решаващ фактор за належащата промяна в живота му. Не ни разбирайте погрешно – забавните моменти далеч надхвърлят драмата, но неподправената уязвимост, с която Дейвидсън подхожда към героя си, може да ви стисне за гърлото.

 

УАНДАВИЖЪН

(WANDAVISION)
по Disney+

Заклетите фенове на Железния човек и компания подскочиха от радост, когато се разбра, че дори след горчиво-сладкия финал на Отмъстителите: Краят Marvel планират излизането на още куп заглавия, посветени на различни герои от страниците на комиксите им. Първият спиноф мини сериал с клеймо Marvel Studios вече е факт в програмата на Disney+ (скоро достъпна и у нас, надяваме се) с основни действащи лица добре познатите супергерои Уанда Максимоф и Вижън. Заварваме ги не в обичайното им амплоа на борещи се срещу несправедливостите отмъстители, а като „затворници“ в идиличния свят на телевизията – факт, който, както с времето установяваме, се дължи на специфичното умение на Уанда да променя заобикалящата я реалност. Какво се случва в действителност с нея и любимия й андроид, разплитаме по протежение на девет епизода.