Беглец по острието (1982)
Проблемът: Технологичната еволюция стига до момент, в който роботите са практически неразличими от хората. Те са по-бързи, по-умни, по-силни и далеч по-трудни за убиване, ако нещо в механичните вериги на мозъка им даде на късо.
Поуката: Хубаво е човек да си зададе въпроса дали нещо толкова възвишено като човешката душа би могло да се създаде в изкуствени условия.

Терминатор 2 (1992)
Проблемът: Хората са прекалили с ъпгрейдите на един конкретен компютър и в резултат се ражда изкуственият ин­телект Скайнет. Той поема контрол над оръжията за масово поразяване и превръща Земята в радиоактивна пустош, из която бродят агресивни машини. Шепата оцелели хора решават да си поиграят с хода на историята и с помощта на машина на времето да спрат самото създаване на Скайнет.
Поуката: Когато австрийски културист говори на испански, се ражда един от най-култовите лафове в кино историята.

Матрицата (1999)
Проблемът: Общо-взето е същият, като по-горе. С тази разлика, че вместо да сипят бомби и картечен огън върху човечеството, машините са решили да го използват като евтин източник на електричество, докато съзнанията на хората се реят в измамната виртуална реалност на Матрицата. Когато в един от инкубаторите се ражда избранника Нео обаче, везните са на път да се наклонят в полза на хората.
Поуката: С тъмни очила, кожен шлифер, мрачно изражение и бойни изкуства, човек може да се справи с всички проблеми.

Изкуствен интелект (2001)
Проблемът: Бездетно семейство осиновява киборгчето Дейвид, което по всичко изглежда като 10-годишно хлапе. Малко по-късно обаче семейната двойка си ражда съвсем истинско дете от плът и кръв, така че по всички правила механичното хлапе трябва да бъде унищожено, за да не им се пречка. Само дето малкият Дейвид не е някакво си тамагочи, а разумно същество, способно да изпитва емоции.
Поуката: Когато Стивън Спилбърг режисира, никога не е излишно да вземете със себе си в киносалона някой и друг пакет кърпички.

Уол.И (2008)
Проблемът: Хората са превърнали родната си планета Земя в огромно бунище и са се изселили в космоса. Историята се върти около овехтялото боклучийското роботче Уол.И, което се влюбва безпаметно в ултрамодерен женски робот, приличащ на симпатичен iPod.
Поуката: Не е важно дали интелектът е изкуствен или не, важното е сърцето да е любящо.