Ян Фабр
многолик белгийски творец – дизайнер, драматург, хореограф,
основател на театралната трупа Troubleyn/Jan Fabre
Не знам дали да нарека Фабр театрал или визуален артист, хореограф или писател, но през 90-те беше важен ориентир в интересите ми.

Ксавие ЛьоРоа
френски експериментален хореограф, изследващ границите на танца
Преди няколко години го бяхме поканили с колегите от Б brain С store П project. Събрахме се една голяма група актьори, танцьори и хореографи от региона и работихме с него върху проекта му Пролетно тайнство. Интересното е, че две седмици разучавахме движенията на диригента на Берлинската филхармония, докато дирижира Стравински. Именно начинът, по който се движеше диригентът, беше основата, която движеше и нас. Тогава Гьоте институт направи невъзможното, за да се случи идването на Ксавие ЛьоРоа тук.

Беноа Лашамбр
канадски хореограф, основател на танцовата трупа par b.l.eux
Преди 5 години бях част от неговите ProSeries по време на фестивала Impulstanz. От Беноа човек може да научи много, а представлението му с Мег Стюард помня досега.

Лойд Нюсън
ръководител на лондонския танцов колектив DV8 Physical Theatre
Спомням си, че още докато бях в 4ХС, някой донесе филма на DV8 Dead Dreams of Monochrome Men на VHS. Направи ми страхотно впечатление. От тази видеокасета започнаха много идеи, а “физически театър” започна да се употребява като определение все по-често в България.

Жером Бел
бележит френски хореограф, работил както върху експериментални пиеси, така и върху церемониите около 14 зимни олимпийски игри
Много ми харесва неговият стил, който е от иронично-саркастичен до радикално-забавен. Show Must Go On, Veronique Doisneau са толкова различни представления, и в същото време толкова Жером-Белски.

Джулиън Хамилтън
шантав английски танцьор и хореограф с особена любов към експеримента
Гледах го за пръв път на видео и година след това се случи, че ми беше преподавател в програмата Body Unlimited. Той е един от пионерите на импровизацията, но от него разбрах колко е важно да не потискаш чувството си за хумор, което той има в изобилие.