В него той излага разсъжденията си по екзистенциални въпроси, които вълнуват всеки добър писател: какво е писането, на какво учи то пишещия, защо опиянението е жизненоважно за твореца.

Освен за увлечението към писането, в Дзен в изкуството да пишеш Бредбъри разисква темите за музата – къде и какво може да послужи за вдъхновение на пишещия, за редактирането и съкращаването – колко е важно човек да има мярка и усет за дължината на текста, за писането на филмови сценарии и др.

Цели есета са посветени на емблематични творби на автора – 451 градуса по Фаренхайт, Вино от глухарчета и първата му книга Марсиански хроники.

Сборникът съдържа и стихове на самия Бредбъри. В предговора той обобщава в типичния си стил: "Пътуванията ми ме научиха, че ако не пиша един ден, ставам неспокоен. Два дни ми докарват треперене. На третия започвам да се съмнявам в здравия си разум, а на четвъртия се превръщам в шопар, затънал в собствената си диария. Един час писане тонизира. На крака съм, бягам в кръг и викам да ми дадат чисти гети. Та в тази книга става дума за това, по един или друг начин."

Дзен в изкуството да пишеш е в книжарниците от изд. Сиела, цена: 12,90лв.