Джералдин Чаплин на София Филм Фест

Легендарната Джералдин Чаплин гостува в България в рамките на София Филм Фест, за да представи филма на Джесика Удуърт Лука, в който изпълнява ролята на Генерала. По време на посещението си в София голямата актриса ще получи Наградата на София на Столична община.

Лентата на носителката на Златен лъв на бъдещето Джесика Удуърт разтърси публиката на световната си премиера на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на италианския писател Дино Будзати Татарската пустиня и разказва историята на Лука, млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. Режисьорката споделя, че още от самото начало на работата си по Лука е била решена да повери ролята на Генерала именно на Джералдин Чаплин, а отзивите за изпълнението ѝ са блестящи.

В Лука има и българско участие – в една от ключовите роли влиза родният актьор Валентин Ганев, а в художествения екип се вихрят художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е Арт Фест.

Познаваме Джералдин Чаплин както като великолепна актриса, така и като първата дъщеря на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Първоначалната ѝ амбиция е да стане професионална балерина, но след като завършва Кралската балетна академия в Лондон и танцува на парижка сцена в продължение на година, една неочаквана среща променя съдбата ѝ. Прословутият режисьор Дейвид Лийн се запознава с нея и я кани да участва в Доктор Живаго, а оттам нататък кариерата ѝ се изстрелва рязко нагоре. Сред най-успешните филми във филмографията ѝ са Ментовка с лед (1967), Ана и вълците (1973), Елиса, живот мой (1977) и Да отгледаш гарвани (1976). Лука е втората колаборация на Чаплин с Джесика Удуърт след двете си роли в Босият император.

Освен Лука тази година София Филм Фест представя изумителна селекция, сред която блестят седем творби, номинирани за Оскар. Имаме възможност да видим Тар на Тод Фийлд с изключителната Кейт Бланшет в главната роля; Арженина, 1985, който неотдавна грабна Златен глобус за най-добър филм на език, различен от английски; сърдечният Близо на Лукас Донт; Идиотският триъгълник на Рубен Йостлунд, който се бори за Наградата на публиката LUX и Империя на светлината на Сам Мендес, в който режисьорът отново си партнира с майстора на кинематографията Роджър Дийкинс. На 270ия София Филм Фест гостува и носителят на Оскар, чешкият режисьор Ян Сверак, с новия си филм Витлеемска светлина. Паралелно на основната конкурсна програма протичат специални селекции за най-малките и за по-порасналите – СФФ деца и СФФ тийн, както и късометражен конкурс.

Фестивалът ни приветства от 16 до 31 март 2023. По време на официалното откриване на 16 март в Зала 1 на НДК гледаме премиерата на знаменития режисьор и носител на Оскар и Златна палма Фолкер Шльондорф Повелителят на горите.