Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Изглежда България се превръща в често посещавана дестинация за Джон Малкович. След като гостува у нас с две представления тази година, в София и Варна, през следващия театрален сезон 2024/2025 предстои да се завърне в Народния театър, този път за да постави бъдещия си спектакъл Оръжията и човекът по Бърнард Шоу. Не само това – това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра. Предварителните срещи с трупата на Народния театър ще се проведат през новия театрален сезон 2023/2024, а репетициите ще започнат през септември 2024 година.

Самият сюжет на комедията на Шоу е тясно свързан с българската история. Действието се развива по време на битката при Сливница през на Сръбско-българската война през 1885 година и съответно по-голямата част от героите са българи.

Джон Малкович е роден през 1953 г. През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър Степенулф. През 1983 г. се мести в Ню Йорк, като година по-късно играе на Бродуей с Дъстин Хофман. Дебютира в киното с филма Място в сърцето (1984), за който е номиниран за Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля. Дебютът му като режисьор е с филма The Dancer Upstairs (2002). Носител е на награда Еми, номиниран е за престижните награди Сателит, Бафта, Сатурн, Оскар и Златен глобус.