Зов за завръщане
Малко рок групи могат да направят онова, което Alice in Chains постигнаха със своя реюниън през 2005. Защото има вокалисти, които изглеждат незаменими. The Doors пробваха без Морисън и се провалиха, Queen водят жалко съществуване без Фреди, Iron Maiden замениха своя емблематичен певец, но спада в качеството и натиска на феновете ги върна към работа с Брус Дикинсън. Новоселич и Грол пък дори не посмяха да отворят дума за Nirvana след смъртта на Кобейн. Дълго време смятахме, че след кончината на Лейн Стейли Alice in Chains ще останат просто рок легенда, но никога – действащ състав. Удивително е обаче колко добре се вписва тъмнокожият Уилям Дювал в реинкарнацията на сиатълските класици – и в студийната работа, и на живо той е не прост заместник на Стейли, а истински локомотив на Alice in Chains в новото хилядолетие. През 2013 той е впечатляващ и дори по-уверен от преди.

Дявола и динозаврите
Класическите им албуми имаха простички имена – Facelift, Dirt и Alice in Chains. Тези дни обаче Джери Кантрел и неговият бенд залагат на по-сложни, завоалирани послания – след достатъчно неясното Black Gives Way to Blue, сега изненадаха всички с още по-дългото и странно The Devil Put Dinosaurs Here. То всъщност е полухумористичен, полусериозен упрек към всички радикални християнски безумци в Щатите, които отричат еволюцията и твърдят, че костите на динозаври са някаква диаболична конспирация. ”Безумно е някаква религия да те приканва да се препашеш с бомби, за да взривиш някой, който вярва нещо различно от теб. Проблем е, ако според една религия трябва да нараниш някого, да изключиш някого или да го поробиш. В The Devil Put Dinosaurs Here става въпрос за най-лошите неща, на които религията ни учи; за всички глупости, които си причиняваме заради различните си вярвания”.

Гръндж?
Неслучайно досега не прочетохте жанровото определение гръндж, защото то загина някъде в средата на 90-те, тоест малко след като изобщо бе въведено в употреба. Сиатълските банди бяха еднакви и разнородни, но онова което свиреха не беше нещо различно от деветдесетарска версия на тежкия, китарен рок. През 2013 нещата не са много по-различни – The Devil Put Dinosaurs Here е прекрасен рок албум, който е лишен от първичния сиатълски бунт отпреди 20 години, но не и от суровата енергия на онази сцена. Първите сингли Hollow и Stone дадоха ясна представа за това какво да очакваме от петия Alice in Chains – плътен звук, силни вокални включвания от Дювал и Кантрел, подредени, премислени песни, всяко ново слушане на които разкрива още един пласт на идеи и емоции. Албумът действа отлично като едно цяло, но ви препоръчваме да обърнете особено внимание на силно зареждащата Phantom Limb, мрачновата Lab Monkey и едноименната композиция, които несъмнено са сред най-добрите неща, които групата е правила някога.

The Dеvil Put Dinosaurs Here можете да купите на mp3, cd и двоен винил тук  или пък от малкото софийски музикални магазини