Събитието се провежда по познатата ни процедура: на всеки 30 минути едновременно стартират четения на различни локации, пръснати из центъра на града, като тази година читателските гнезда са концентрирани в района между площад Македония и площад Славейков. Между всяко от тях имаме по 15 минути, за да се придвижим до следващото литературно кътче. Книжната разходка започва в 18:00 и продължава до 21:30. Произведенията, които жителите и гостите на София ще чуят в рамките на вечерта, разглеждаме тук.
По традиция в част от читателските гнезда е осигурен превод на жестов език. Росица Караджова и Силвана Павлова помагат на хората с нарушен слух да бъдат част от магичната литературна вечер. Маршрута на двете преводачки откриваме тук.
Планираме обиколката си така, че да приключим около площад Славейков, където пък от 21:30 стартира първият по рода си вечерен литературен маршрут: Гърбовете на града. Нощна поетична обиколка. Поетесата Албена Тодорова ни повежда по задни улички, скрити в сянка входове, изоставени пространства и ъгли, които подминаваме всеки ден, без да забележим. Оставяме мрака да ни погълне и потъваме в размисли за нощната маска на столицата. Какво се случва с нас, когато падне нощта? Как се изменят улиците, кога познатото става непознато и как да предразположим неприветливите градски дебри към гостоприемство? Вглеждаме се в пространствата, които като хамелеони се обгръщат в плащ на анонимност и умело избягват погледа ни на дневна светлина. Дали текстовете на Мария Вирхов, Георги Рупчев, Константин Павлов, Биньо Иванов, Малина Томова и Атанас Далчев ще ни позволят да опитомим тъмата?
Всички четения и обиколки са напълно безплатни. Предварително записване не е нужно.