През 2019 градът под тепетата е Европейска столица на културата: щедър домакин, който ни кани на гости с 12-месечна програма, за да приобщава, променя, забавлява, удивлява. Отсега си струва да следите събитията на plovdiv2019.eu, за да откриете интересното за вас в четирите основни платформи (с които ви запознаваме надолу). Преди това чуйте повече за програмата – как е избрана, към какво наостря фокус, през къде е минала и какво я чака след година. Говорим със Светлана Куюмджиева – артистичен директор на Пловдив 2019 (фондацията, навигираща събитията), като започваме от думата, която събира цялата програма в едно.
#Заедно
Мотото е просто и конкретно, но според моя опит е дълбоко като предизвикателство и значение. Идва първо от това, че градът е мултикултурен, с много етноси и общности, които го споделят; но има и една шега, че когато в Пловдив се съберат заедно десет човека, можеш да чуеш единайсет различни мнения. Това е много смешно, оттам следва и предизвикателството. Едно от важните неща в Столицата на културата е именно обединяването, създаването на партньорства, приучаването към заедност.

Предизвикателството
Трудно е да градирам трудностите от по-малка към по-голяма, защото бяха безброй и продължават… Например се оказа, че всички проекти за програмата трябва да станат с отворена покана (заради българското законодателство, което не дава възможност директно да възложиш проект, когато става дума за публични средства). Веднъж приети, проектите се доразвиват, поставят им се времеви рамки, определя се бюджет – всичко това е мъчителен и дълъг процес, имаше редица спънки, пречки и проблеми. Ако трябва да извлека някакъв позитив обаче, отворената покана е много демократична – всеки имаше възможност да предложи идея.

Семейството
Всички минали, настоящи и бъдещи столици на културата са в една неформална мрежа. Това така наречено семейство се събира два пъти в годината: всички сме в приятелски отношения и на фамилните срещи споделяме трудности, кое как се е случило, кое може да се реши. Пък и не само това – става и обмен на доброволци, изпращане на членове на екипа да поработят в други градове. При нас пристигнаха да помагат за откриването едни симпатични възрастни хора от Орхус (впечатляващо е, че доброволците там са предимно пенсионери). Срещите са и малко като групова психотерапия. Работата по Столицата може да е сериозно травмираща, ако си сам и няма кой да ти каже "това сме го минали, има решение", или "няма решение – забрави и давай нататък".
Резултатът
Всеки различно преживява изкуството и културата, така че е трудно да се предвиди кой с какво ще остане за себе си от програмата. Надявам се хората да намерят своето нещо – в събитията има спорт и образование, музика и театър, визуални изкуства; както и че ще останат с по-нов и интересен опит. Постарали сме се да изнесем изкуството по кварталите и на алтернативни места, да бъде на улиците и сред тълпите – да направим нещо по-различно от обичайното преживяване.

Бъдещето
Пловдив вече получи награда за успешна реализация на Европейска столица на културата, която е в размер на милион и половина евро. Оставяме тези пари като наследство след себе си, за да има финансиране за други културни събития и да не бъде Пловдив 2019 просто един надут балон и всичко да секне рязко, когато годината свърши. Подкрепили сме и проекти, които са потенциално устойчиви, като фестивалите например – надявам се да продължат през годините със същата сила и инерция, с която са тласнати сега.

Платформите:

Сливане
Тази част от програмата е с насока интеграция, свързване на поколенията, приобщаване, а един от модулите в нея е Махала. "В него са заложени проекти за Столипиново, най-големият ромски квартал на Балканския полуостров, и работа с общността там. В този модул е най-голямото международно участие в програмата. Включиха се български артисти, но не са много, което е закономерно заради това, че у нас нямаме голям опит в работата с подобни общности."


Трансформиране
Тук са събрани проектите, свързани с градските зони – като Тютюневия град, в който в момента гледаме Дим. Истории за тютюна. Изложбата проследява тънката сива нишка като основен персонаж през вековете в Пловдив и как тютюна е променял града и неговите жители. Реката също е към тази платформа, заедно с Адата – най-големият остров в Марица, още след Освобождението станал частен, макар че достъпът до него е свободен. "Пловдив има великолепна река, но тя е незабелязана от хората и необживяна – затова искаме да насочим вниманието към нея. Започнахме още миналата година с резиденция с 50 международни артисти, а сега предстои да решим кои от проектите им ще покажем."

Възраждане
Първоначално звучи странно, че под това име се крие темата за културното наследство. Всъщност идеята на тази платформа е именно да го възроди в сегашно време, като поизтупа от него остарялата представа за туристическа атракция. И не става дума само за нашето наследство: на площад Римски стадион вече се издига Изкуство на свободата – пътуваща колекция от рисунки върху истински парчета от Берлинската стена. Под шапката на Възраждане са и проектите за съвременно изкуство, и тези за подобряване на достъпа до култура. Така най-новите артистични практики се срещат със стари обичаи, а програмата е пръсната по кварталите.
Релаксиране
Както казва Светлана, програмата е по кройка на местните особености, което си личи и по това, че има цял раздел "айляк". Платформата събира идеите на бавния живот и хармоничното развитие, в нея ще има джаз фест, кино, съвременен танц, спорт и всичко, което напомня да дишаме с пълни дробове.
Пълната програма е на plovdiv2019.eu; още акценти от нас за скорошни събития – тук