Разбира се, били сме тук и преди. Книжарница Greenwich е хубаво място за книги и всякакви събития около тях, но днес за първи път влизаме в читателския й клуб. Всеки голям град има нужда от поне един такъв. Не обещаваме, че той ще промени живота ви, но кой знае. Ако се запознаете с някой в бар, ставате ли си истински приятели? Да говориш за любимите си книги с човек, който те разбира, се случва рядко и е много по-силно от няколко наздравици.

Посетителите на клуба са достатъчно, за да бъдат разделени в три основни лъча – съвременна проза, световна класика, фентъзи и фантастика, като всеки има собствен модератор. Днес си говорим за книга с фантастични елементи, което означава, че пред нас стои Александър Попов. Членство няма, но когато хората започват да се поздравяват на малки имена, разбираме, че всички се познават. Да, застрашително е. В първите пет секунди. Докато се обърнеш да си сложиш якето на стола, това малко общество вече те е приобщило.

Първи март е, така че получаваме мартеници и честитим именни дни. За всички има лимонада, кафе и шоколад, а Александър разгръща мисловната карта, която е направил за книгата. В центъра е заглавието – Адските машини за желания на доктор Хофман, от което тръгват няколко големи потока и малки артерии. Отзад се чува шумът на кафе-книжарницата, но след минути е важно само това, което се случва в нашия полукръг от столове. Дискусията започва паралелно тук и онлайн, в страницата за живо излъчване.

Имаме късмета да попаднем на книга, която предизвиква полярни мнения, така че в разпаления разговор бързо се открояват главните персонажи в клуба: човекът, който уверено ползва литературни термини и онзи, който също толкова уверено моли за техния "превод"; мъжът, който е развълнуван от книгата в обратна посока и е дошъл да изкаже всичките й негативи; момчето, което реди свободни асоциации и мисълта му е като влакче с остри завои, от което не искаш да слизаш; жената, която слуша съсредоточено и усмихнато, но никога не казва нищо.

Само два стола са останали празни. На другите дванайсет седят напълно различни хора, но контрастът между жените с рокли и високи обувки и момчетата с кецове и широки ризи се стопява от само себе си. Два часа и няколко спора по-късно, те прибират електронните си четци и книгите в чантите, допиват забравеното в разговора кафе, и всеки излиза през вратата обратно в града, който познава. Тези различни хора, които споделят нещо толкова голямо, ще бъдат тук и на следващата среща. Подозираме, че нашите места също няма да са празни – вече сме част от клуба.

Читателският клуб на Greenwich се събира всяка неделя от 16:00 в книжарницата на бул. Витоша 37
greenwich.bg