Музеи и галерии
Това сериозно подразделение от афиша на пловдивската Нощ на музеите и галериите е концентрирано в първия фестивален ден – 12 септември, и се случва благодарение на топлите връзки между културните центрове и посолствата в страната. Френският институт например отбелязва дебютно участие във фестивала с изложбата Кутия в куфар със съвременни интерпретации на Марсел Дюшан със средствата на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса (Градска художествена галерия, Експозиция Енчо Пиронков). Акцент, върху който наблягаме, е проектът Помогни на очите си да виждат на Регионален исторически музей и Центъра за рехабилитация на слепи хора. Благородната инициатива има за цел да осигури достъп на граждани с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Местният етнографски музей се включва със салон за ретро-прически, където всеки желаещ може да се сдобие с винтидж излъчване за нула време. Малката базилика пък предлага изживяване от съвсем различно естество – дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, която пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст. Демонстрационни полети и маневри ще спрат дъха на отбилите се в музея на авиацията в Крумово, а инсталацията на немските артисти Уте Мюлер и Кристоф Майер, съставена от рисунки, архитектурни фрагменти и скулптури, ще впечатли посетителите на Sariev Contemporary. В никакъв случай не пропускайте и ставащото в новите арт пространства на Капана – фотографска галерия Ластици, галерия Point-Black и Sariev Project Space.

Култура и клуб
13 септември в Пловдив е ден за култура – съвременна, авангардна, традиционна – каквато пожелаете. Сградата на Драматичния театър ще се превърне в своеобразно ”платно” на гигантското видео шоу РеКонструкция, което ще обърне сценичната кутия на театъра отвътре навън, създавайки сцена от фасадата и скъсявайки дистанцията с публиката на улицата. Щом се наситите на визуални прелести, спокойно може да се насочите към вербалните такива – като интерактивния спектакъл Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство на радио Пловдив, концерта Jazz Radio Night на местния Биг Бенд или живото студио на Aларма Пънк Джаз. Очаквано, концертите също ще са повечко и на ниво. Попара ще свирят съвместно с бийтбокс майстора Skiller (клуб Мария Луиза), Теодосий Спасов и Балкански ще украсят с мелодии двора на Драматичния театър, а в Конюшните на Царя ще звучат медените гласчета на хор Детска китка с диригент Яна Делирадева. Ослушвайте се и за официалното афтър парти на Нощ/Пловдив – Absolut Factory, където ще се случи световната предпремиера на една вълнуваща арт колаборация.
Театралното изкуство ще се огледа в представлението на импровизационното трио ХаХаХа Импро с една необикновена и доволно забавна смесица от екшън, мелодрама, комедия и съспенс (Баскиа Кафе § Бутик в Капана), а за достойното представяне на литературната част ще се погрижат Георги Стоев и Весислав Илиев с лекция и дискусия на тема Артистите са бедни!? (Икономическа библиотека).

Град и пространства

Смятате, че познавате топографията на Пловдив? Грешите. Нощта на музеите ще ви разтълкува градската среда в чисто нов културен контекст. Проектът Me/TheCity например ще ”опакова” публично пространство в звук и картина чрез прожекции на сградата на ОП Радостни обреди, а инициативата Графонетика ще обедини международни графични артисти, които ще обрисуват стена в центъра с общите думи в балканските езици. В градинката на Джумая Джамия ще се играе монополи, но вместо пари, ще се разменят идеи за развитие на емблематични пространства и сгради на Пловдив. Софийските Трансформатори ще разкажат История в табелки чрез система от информационни табла за любопитни обекти и улици, а Британският съвет ще търси новите лица на науката в Лаборатория за слава FameLab. Междувременно на Римския стадион ще се прожектира видео арт селекция на журито от варненския фестивал Видеохолика и ще тече пърформънса София: Поетики с участието на седем знакови български писатели. Пред клуб Бибилиотеката пък ще върви проекта ПЕТ (F.I.V.E.) с куратор Венцислав Занков, представящ 25 избрани видео произведения – по 5 от 5 континента, с идеята да се изследва как съвременният артист вижда света през петте си сетива.

Малката нощ

Кой е казал, че само възрастните трябва да се забавляват в Нощта на музеите и галериите? Събитията за малките почитатели на културата и изкуствата са не по-малко и също толкова интересни. На 13 септември в клуб Библиотеката малчуганите ще могат да посетят театрално представление и урок по модерни танци. Пак тогава в детския отдел на библиотека Иван Вазов ги очаква творческа работилничка за миникартини и литературно ателие, посветено на Джани Родари в читалище Алеко Константинов. Хлебната къща пък е подготвила за младите си посетители един вкусен спектакъл/уъркшоп, в който те само да изработят кукли от тесто, изразявайки артистичния си потенциал.

Тъмната страна на нощта
Зад този мрачен слоган се крие специалната (и засега – твърде мистична) юбилейна програма на пловдивската Нощ на музеите, която чрез няколко събития и произведения търси смисъла на изкуството извън рационалното, политически коректното, актуалното и обяснимото. Това е един алтернативен фестивал във фестивала с отделен маршрут, съсредоточен в пространството между шест локации, достъпни единствено за фините сензори на интуицията.

Нощ на музеите и галериите се случва в над 80 локации в Пловдив, 12 и 13 септември, вход свободен
Пълната програма на събитията ви чака на night.bg