В разговор с нея влизаме в подробностите зад концепцията, която се завърта на 30 май в Generator.

"Бяхме решили с Елиа Недков, с когото сме партньори в работата и живота, да си колаборираме с друг артист за новия си проект. Поканихме Николай Сардъмов, а темата беше много абстрактна – колекция с бижута, вдъхновени от сферата като първичен елемент и базов принцип, който присъства още от античната митология", споделя Анна Александра. Началото е недотам лесно, защото всеки артист има собствен почерк и характер, но скоро улавя тона на общата идея и започва да работи в диалог с останалите. Усещането на финала е за споделена работа с минималистична линия, в която няма ясни граници между отделните задачи на артистите.

"Направихме всичко заедно, включително дизайна на бижутата. Чертахме, отнемахме и прибавяхме, докато накрая всичко се избистри и сме сигурни, че резултатът отговаря на концепцията". А какъв е той всъщност? Освен колекцията с бижута, Сфера включва и лимитиран албум с фотографии на Анна Александра, правени от Елиа и придружени от нейни поетични фрагменти, в които сферата е основа на митология, едновременно като буквално понятие и метафора. Представянето им е с изложба и инсталация в Generator на 30 май, а с него двамата задействат и своята онлайн платформа за изкуство и дизайн, която също ще носи името Сфера.

"Прииска ни се да не споделяме проектите си само в едно събитие за деня и те все пак да остават някъде, така че хората да ги виждат. По този начин сайтът ще служи от една страна като архив, а от друга – като вдъхновение. Стремим се също така да предлагаме и дизайн обекти, така че човек да може да носи със себе си и част от заряда, заложен в тях", разказва на финала Анна Александра. Нашата работа изглежда ясна – да следим с внимание движението на тази Сфера.

Представянето на проекта Сфера е в Generator на 30 май от 18:30