За първи път на български език излиза превод (проф. Евгения Панчева) на пиесата Едуард II на един от най-ярките Шекспирови съвременници – английския драматург Кристофър Марлоу. Пиесата засяга актуалната тема за овластените и властта, която поражда редица дебати и днес.

Кристофър Марлоу (1564-1593) е роден в Кентърбъри, Англия. Макар и от бедно семейство, той получава магистърска степен в Университета на Кеймбридж и през 1587 започва да пише пиеси като професионален драматург. Някои изследователи подкрепят тезата, че Марлоу е бил протеже на ръководителя на тайната служба на кралица Елизабет I, сър Томас Уолсингам. През 1593 тайният съвет на кралицата го призовава по обвинения в содомия, богохулство и атеизъм.

За да спаси своя приятел, Уолсингам инсценира убийството на Марлоу в Детфорд и организира неговото бягство отвъд Ламанша. Смята се, че във Франция младият драматург пише пиеси от името на Уилям Шекспир, който по това време е второразреден актьор от трупата на театър Глобус, твърди британският журналист Калвин Хофман в своята книга Човекът, който беше Шекспир, издадена през 1955.

Въпреки че хипотезата на Хофман остава недоказана, влиянието на Марлоу върху ранния, а и върху зрелия Шекспир e безспорен факт. Историческата драма Едуард II, посветена на средновековния английски владетел, изобразява сриването на мита за сакралността на краля. Едуард II поставя на преден план някои от наболелите и в наши дни проблеми – този за публичното и личното, за природата на властта и за овластените. За корицата на настоящото издание е използвана снимка на изображението на самия Едуард II в катедралата в Глостър, Великобритания.

Едуард II е втора книга от поредицата Шедьоври на английската поезия на издателство Изток-Запад, чието начало постави Похищението на къдрицата на друг поетичен гений от Острова – класицистът Алекзандър Поуп.