Ехо, събуди се!

Кафето е важно, защото с него започва денят ни. Може да бъде обикновено, но с малко усилие става специално – разликата във вкуса е няколко октави, които те карат да запееш. Следват три добри идеи за страхотно кафе, което приготвяме вкъщи или в офиса, без да имаме кафемашина на цената на лека кола.

Ледено лате

Студено сварено кафе? Да, има такова и ние знаем формулата му. Заливате едросмляно кафе със студена вода и оставяте да престои 12 часа на бара в кухнята или в хладилник. На сутринта добавяте мляко и получавате най-ароматната чаша ледено лате, която можете да си представите. В него има по-малко кофеин, киселинността е минимална (идеално за капризен стомах), а вкусът е копринен и с нови нотки заради селективното извличане при този бавен метод на приготвяне. В нашата рецепта съотношението е 1 към 4 в полза на водата (четвърт чаша кафе и догоре с вода), после разреждаме получения концентрат с мляко и задължително пускаме вътре няколко бучки лед. Идеално е за офиса, защото количеството е голямо, а желаещи за следобедно ледено лате никога не липсват.

Ароматно мока

Кафеварката, или така наречената мока, ще ви даде възможно най-доброто кафе вкъщи без машина – не е еспресо, но все пак е ароматно и бързо. Тя си има своите трикове, за които ни разказа един приятел от Италия: никога не се мие с веро, само с вода, защото иначе може да придаде метален дъх на кафето. Неговият баща обичал още да казва, че колкото по-отдавна използваш една кафеварка, толкова по-хубав и плътен става вкусът. Една супер идея е добавянето на подправки в горната є част – ние сложихме 3 шушулки кардамон и получихме страхотен аромат. Пробвайте също с какао и канела.

Пухкаво капучино

Няма как в няколко реда да решим спора кафеварка срещу френска преса (в която също много хора се кълнат). Със сигурност обаче пресата има едно голямо предимство – можем да я използваме, за да направим истинско капучино с пухкава гъста пяна. Как става? Слагаме нужното количество мляко и натискаме филтъра нагоре-надолу, докато получим достатъчно балончета. Студено или затоплено предварително, млякото става точно като от машина, после го сипвате в чаша и доливате кафе. Пробвахме да нарисуваме сложна фигура върху пяната, но се оказа по-трудно, отколкото очаквахме, така че съвети за това – следващия път.