Допреди няколко месеца аксесоарите за четене, ако ни питате, бяха само два – и то далеч не задължителни. Пижамите за книги трудно убеждават в практичност, докато разделителят пък се подменя лесно дори от анонимно парче хартия. Наскоро обаче срещнахме сериозен състезател – мини лампата за четене.

Защо бихте искали устройство, което да ви наднича между страниците? Защото личната лампа е незаменима, ако четеш, докато пътуваш – дори да вадиш книгата си само за кратко в автобуса между офиса и вкъщи (особено сега, когато дните са къси). Защипва се за последните листа на томовете и с меки, и с твърди корици, и внимателно разпръсква светлина, която не трябва да е твърде ярка. Когато четеш късно нощем, но внимаваш да не събудиш другата половина от спалнята, лампичката може да захапе и рамката на леглото. Обичайно работят с малки батерии, но, естествено, стъпка напред са видовете, които се зареждат през USB кабел – и вече не са рядкост.

Ако в този момент изброявате наум предимствата на електронния си четец, който предпочитате по подразбиране, дали знаете, че синята му светлина късно вечер смущава съня? Затова намалете яркостта на екрана и използвайте и за него една от тези лампи (повечето са универсални, но има и специални само за четци). Извън техническите детайли, по наш опит можем да кажем, че микро фенерът увеличава времето за книги, защото с него очите не се уморяват толкова лесно.

Накрая погледнете и към страницата в календара: идват празници, а лампата за книги е добър подарък, като всички неочаквани и умни предмети. Да, прави сте, повечето модели в книжарницата приличат на любопитно пластмасово извънземно и вероятно не са подходящи за всеки, но се намират и направени с вкус, с метално тяло и меки светлини. Вземете към това и книга, която мислите, че ще се хареса, и подходът ви стана още по-топъл и личен. Нали и вие миналата година си обещахте никога вече да не пазарувате в истерията на последния момент? Само подсещаме, нищо повече.