Ела, прегърни я

Поглед през стъклената витрина на Раковски 63 ни е достатъчен да разберем, че новият наемател тук е галерия. Името ѝ е познато – Прегърни ме, а на кого подава ръка още от вратата и защо ѝ казват "място за споделяне", влизаме да разберем.Предисторията тук е дълга, но и важна, затова се връщаме 15 години назад, когато в един гараж две приятелки си правят импровизирано студио за тъкане. Идеята да работят с пръстите си за удоволствие е силна, но занаятът се оказва труден, така че хобито пропада, но за едната от тях – Милена Нейова, нишката продължава. Заедно с модната дизайнерка Калина Колева от горния етаж двете решават да отворят детско ателие с благотворителна мисия. Това е Прегърни ме, което тръгва с уроци по тъкане и шиене в гаража, преди да се премести на по-широко на ул. Тракия. И до днес то събира хлапета от бившите домове (сега къщи от семеен тип), за да ги занимава с рисуване, писане на истории, изработка на художествени предмети, да ги среща с литературата и киното и въобще да им отваря прозорци към света чрез изкуство. Художници, писатели, актьори и журналисти ги учат на занаятите си доброволно, и нещо повече – стават техни приятели, пример и вдъхновение.В края на 2019 Калина и Милена отварят прегръдката си още по-широко и, в екип с Розалия Радичкова, откриват второ място в същия квартал и със същото име – галерията Прегърни ме на Раковски. В момента вътре гледаме (и купуваме) изкуството, създадено от децата в ателието: портретите им на Фрида Кало, картините им, вдъхновени от стила на Лика Янко, Любен Зидаров, Климт и други големи художници плюс илюстрирания и дописан от тях разказ за Сляпата Вайша на Георги Господинов. Занапред обаче тук свои работи ще редят и много познати имена – като Греди Асса, да речем, който вече се готви.

Паралелно с изложбите в галерията тече плътна културна програма, съобразена с камерното пространство, което прави преживяването дори по-скъпо. От мини сцената с място за 40-ина стола отсреща всеки концерт, представление или четене се усеща някак лично за теб. Проверете например на 12 февруари, когато Белослава Димитрова и Радослав Чичев четат поезията си, или на 20-и, когато Ованес Торосян играе моноспектакъла си Game Over. В графика имат и кино, и арт работилници, и разпъване на стативи за рисуване (от вечерен акт през мандали до Пикасо), а връзката на всичко с децата е директна – всеки лев, изкаран на Раковски, е за тях. Как да не прегърнем такава идея.
Галерия Прегърни ме е на Г. С. Раковски 63, работи всеки ден от 16:00 до 19:00 и публикува програмата си на facebook.com/hugmegallery