Енергия – лекция на Ratio

Енергията е това, което прави възможен живота не само на Земята, но и във Вселената. Тя може да е най-разнообразна – кинетична, потенциална, топлинна, електрическа, тъмна и актуалната в момента зелена енергия. Какво е общото между всички тях? Търсим отговори на този въпрос на 25 юли, когато събираме всички тях на едно място – Кино Кабана в кроснаучното събитие Енергия от екипа на Ratio.

В началото на тази енергична вечер ни очаква ревизия на енергийните закони и преглед на различните енергия, но не с цел припомняне на ученическите часове по физика, а за да разберем и видим докъде сме стигнали в XXI век в разбирането и концептуализирането на енергията.

Част от събитието е посветена и на тъмната енергия, а за да научим повече за нея от Ratio са поканили д-р Маги Лю от Европейската космическа агенция. Тя работи по мисията Eucilid, която изследва природата на тъмната материя и енергия, като д-р Лю е готова да сподели повече за мисията и хипотезите за същността на тъмната енергия. По време на събитието отделяме и специално внимание на така важната за човечеството електрическа енергия. Какви са най-новите и успешни технологии и съхранения на енергия, колко важна е зелената енергия, има ли устойчиво бъдеще, са също въпроси, които разглеждаме на 25 юли.

Освен лекционната част на събитието ни очакват серия от експерименти с Наско Стаменов, с които изследваме различните лица на енергията. Билети купуваме от тук.