Енергоблок

Късите дни още не са дошли, но не пречи да се подготвим отсега за неизбежното. Докато още имаме сили, забъркваме три параграфа с енергия на блокове, с които убиваме сънливостта на есента, още преди да се е спуснала.

Със суперхрани

Оставете фурната да гони 180°, докато изберете коя чаена чаша ще ви служи за мерителна. Напълнете я до половината с киноа, после изсипете в купа и започнете да затрупвате с: половин чаша чия, толкова натрошени сурови бадеми, цяла чаша овесени ядки, две лъжици мляно ленено семе, четвърт чаена лъжица хималайска сол и по една малка лъжица канела и кардамон. Римувайте аромата на последните две със Sinnerman и Нина Симон за перфектен квартет във въздуха, докато пълните 3/4 от чашата с мед, доливате я с топла вода и изсипвате върху 50гр разтопено масло. Добавете тази течна смес към сухата и разбъркайте добре преди да разпределите плътно по дъното на тава (нашата е 26х17см), покрита с хартия за печене. След 15 минути във фурната суперменската закуска е готова – само изчакайте да изстине, преди да я нарежете на 12 енергийни кюлчета.

С ядки и Нутела

Започнете с почистването на суровия шамфъстък, защото пълненето на чаша и половина отнема около четвърт час (и цялата чувствителност на десния ви палец). Следва по-приятната част от играта със следните правила: в голяма купа влизат три чаши овесени ядки, една чаша кафява захар, чаша натрошени сурови лешници, толкова сушени червени боровинки, шамфъстъкът, 3/4 чаша овесено брашно, пълна чаша шоколадов чипс, 3/4 чаена лъжица канела и лъжичка и половина фина морска сол. За да раздвижите този сух мегамикс, ви трябва купичка сладък сос, в който участват по половин чаша Нутела, мед и разтопено масло. Заливате, бъркате хубаво и печете 30-35мин на 180° в голяма тава (67х47см), покрита с леко намазнената хартия за готвене. След час извън фурната, превърнете големия блок в малки порции за 5 хапки – ще имате за седмици напред, ако си ги пазите в хладилника.

С фурми

Ако фурмите не са "фор ю", можете да ги заместите с друг лепкав сушен плод, но все пак пробвайте, преди да ги отрежете. Една чаша от децата на финиковата палма, толкова сурови бадеми и същото количество сухи червени боровинки влизат заедно в кухненския робот – или на порции в блендера, с малко вода, колкото да задвижите перката. Ние се борихме точно с нея, което удължи процеса и ни скъса нервите, затова сместа ни се получи с по-едри парчета. Важното е на финала да имате тестоподобна топка, която да размажете в четириъгълна форма върху фолио и да покриете със същото. Забуленият десерт трябва да почива поне 2 часа в хладилника, а най-добре и цяло денонощие, преди да го захапете (но и тогава ще лепне, да знаете). Дамите да консумират за повишено желание, а господата с повишено внимание – с толкова афродизиаци, това плодово корни може да се казва Хорни.