Есен на трета степен

Шестици от конкурси за дебют, интериор и кулинария; осем нови вина с етикета на собствената изба Augeo Family Estate, все с медали от важни изложения; и 15 предложения за брак на негов терен. Такава е равносметката, година след като за пръв път бяхме погълнати от високоградусовата гледка над София, сервирана на всяка маса в този ресторант. И ето ни пак 24 етажа в небето, за да видим не само есенната премяна на града, но и как звучат на небцето три симфонии-в-чиния от новото сезонно меню на The View.

Патладжан с червено и жълто цвекло

Избираме го от дълъг лист със салати и предястия, в който познатите ни отпреди се броят на пръсти, защото задава точния тон на обяда ни – идва в есенната компания на два цвята цвекло. Нарязан на решетка и поел добре чесъна, зехтина и магданоза, патладжанът се топи върху езика, докато край него белите рози крокмач (велико българско изобретение от овче мляко) се разпукват в чинията. С това обаче не губят божествения си вкус, заради който искаме да дойдем пак още преди да сме си тръгнали.

Телешки бузи

"Бавно готвени в деми-глас", казва менюто, но ако не говорите висококулинарен език, става дума за богат сос, извлечен с печене на кости и продължително редуциране. Приготвени в него, телешките бузи с корона от грилован ревен и микро растения лежат върху пухкаво картофено пюре, след като първо са запечатани на тиган, а после осем часа са готвени су вид. Трябва да си шеф, за да повториш тази технология у дома, така че мерси – ние предпочитаме мястото на госта точно до прозореца.

Двойно шоколадово брауни

Докато внимателно режем с вилицата хапка, която да съдържа от всичко – и от блата с ядки, и от крема сиренето, и от глазурата, посипана с фини кристали молдън сол, разсъждаваме защо наричат това брауни двойно шоколадово. Бинго: защото шоколадът е градивен елемент и в тестената основа на сладкиша, и в покрива му от ганаш. Конструкцията (вдъхновена от обучението на шеф Калоян Добрев в Кордон Бльо в Париж) е идеална, а има как да стане и върховна – като завъртиш онази хапка в редукцията от бяло грозде, преди да срещне небцето ти.