Dale Cooper Quartet & The Dictaphones – Metamanoir
Те са от северозападната френска област Бретан, въпреки че заглавията в албумите им са на френски, пестеливите текстове са на английски, а музиката им напомня композиции, останали от записите за саундтрака на Туин Пийкс. Бързат да признаят очевидното влияние на Анджело Бадаламенти и Дейвид Линч, но не се задоволяват с елементарно копиране, а правят отлична и доволно оригинална музика. Първият албум на Dale Cooper Quartet & The Dictaphones – Parole de Navarre бе страхотно начало, но излезлият буквално преди дни Metamanoir е дори по-добър. Очаквайте бавен и на моменти мрачен джаз ноар (или дуум джаз, ако предпочитате) с красивите женски вокали на Гaел Кериен, която преди това чухме в албума на Ян Тиерсен Dust Lane.

Metamanoir е достъпен на диск и винил от denovali.com

Tenhi – Saivo
Финските музикални магьосници Tenhi са (дебело) подчертано северна група. Техните композиции, силно вдъхновени от финландската народна традиция и мразовитата местна природа, са протяжно дълги и изцяло акустични, с мека перкусия, флейта и чело, плюс изключително красиви мъжки вокали. Както и в предишните албуми, цялата поезия е на фински, но в книжката към албума има и английски преводи. Луксозното издание на Saivo пък представлява книга с дебели корици и 60 страници текстове и картини към всяка от песните.

Saivo e достъпен на диск и двоен винил от prophecy.cd

Hidden Orchestra – Flight
Видяхме тези прекрасни шотландци на живо в Sofia Live Club веднага след излизането на дебютния им Night Walks, затова сега с особен интерес слушаме новия им малък албум Flight. Той пък се оказва очаквано добро продължение на дебюта – майсторски инструментален джаз с вметки от британска електроника, атмосферен ембиънт и дори малко народна музика. Новото парче е едно – Flight, а останалите четири са вкусни ремикси на Dust, The Windfall и Footsteps от Night Walks.

Flight е достъпен за платен даунлоуд от Shop.etchshop.co.uk