Европа в София – улици с имена на бележити европейски столици

Париж

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Коко Тайсъна

Най-приятното на нашата улица, носеща гордото име на френската столица, е нейното начало – пешеходна отсечка между Военния клуб и Оборище, където има зеленина и сергии с икони, картини и разни старини на невъзможни цени. Оттам Париж продължава надолу, като преди да завърши пътя си при пресечката с Искър, преминава покрай ключови места като базиликата Света София, Столична община и Операта. Почти в началото е и едно от по-добрите места с жива бира наоколо – бирария При кмета.

Будапеща

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Коко Тайсъна

На улица Будапеща няма да намерите нищичко унгарско, затова пък, ако тръгнете от началото є, ще преминете покрай Гьоте институт, едно Криво, една О!Шипка, посол­ствата на Естония, Норвегия, Ирландия, Финландия и ЮАР, че дори и един психодиспансер. Всъщност улицата е впечатляващо дълга – започва в близост до Московска и свърша километри по-надолу, малко преди митницата.

Мадрид

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Коко Тайсъна

Изключително късият булевард Мадрид е толкова далеч от блясъка на испанската столица, колкото фк Левски от Реал Мадрид например. Единственото забележително нещо по него е сградата на Малък градски театър Зад канала – при това тя е в самото му начало.