Европейски автори идват в България

От издателство Колибри са ни подготвили не една, а две вълнуващи срещи с европейски автори през месец юни. В средата на месеца, на 16 юни, се срещаме с португалския писател Фредерико Педрейра, който идва по повод издаването на Урокът на лунатика на български, а седмица по-късно можем да се запознаем и с италианския писател Якопо де Микелис, който пристига, за да ни поговори малко повече за дебютния си роман Гарата.

В 18:30 на 16 юни в Casa Libri (ул. Цар Асен 64) можем да се срещнем с носителя на Европейската награда за литература за 2021 Фредерико Педрейра. Педрейра е писател, журналист и преводач, автор е на десетина книги и е носител на португалските литературни награди Вашко Граса Моура и Еса де Кейрош, а през 2021 г. печели наградата на ЕС за Урокът на лунатика.

Неговата книга е роман от жанра автофикция, в който умело са преплетени художествена измислица и личните спомени на автора, който се завръща в годините на ранното си детство  и обучението си във Великобритания. От първо лице единствено число, от името на „лунатика“, както сам се нарича, Педрейра странства из стаите на „зелената къща“ на любимите си, ала необратимо остаряващи баба и дядо, по плажовете от незабравимите летни ваканции, коридорите на познанието в Роял Холоуей в Лондон. Всички онези места, които не са просто физически измерения, те са хората, мирисът, вкусът, чувствата и усещанията, но най-вече са места на паметта.

Седмица по-късно, на 23-ти, от 19:00 отново в Casa Libri се срещаме със завършилия философия, преводач от френски, редактор и преподавател по наратология в Милано Якопо де Микелис. Той блясва на литературната сцена през 2022 с дебютния си роман Гарата, който бързо започва да е сравняван с Името на розата на Умберто Еко и се превръща в истински хит с умелото си съчетание на трилър и готика.

Действието в Гарата се развива в Милано през 2003 г. Емблематичната миланска гара е „мощна като крепост, тържествена като мавзолей, загадъчна като египетска пирамида“, а нейните обитатели — отринати от цивилизования свят бездомници, наркомани, проститутки, бежанци. Книгата проследява безкомпромисния разследващ инспектор с бурно минало на пънк музикант и с безпогрешен нюх на полицай и младата доброволка в Центъра за грижи за маргинализирани, притежаваща странен „дар“ да прозира в чужди емоционални и мисловни дълбини, чиито пътища се пресичат, за да стигнат до дъното на подземните тайни.

Водещ на събитието е Явор Гърдев, а двете събития са напълно безплатни.