Пръстен с листа от глухарче, ципове във формата на гривни, ръчно декорирани галоши от PVC и силикон. Наскоро горният етаж на един изоставен склад се превърна в пространство за изкуство. Поводът? Конкурсът OLX Ателие (готина инициатива в подкрепа на българските артисти, дизайнери и занаятчии) и заключителната му част – награждаване на двайсетте финалиста. Нас ни впечатлиха Димитър Палански, който прави лампи от естествени материали с изчистени, почти скандинавски, линии. Както и бижутата от стъкло и прецъфтели жълтурчета на Яница Славова.

Фабрика за градско изкуство (веднага след мрачния стар мост до Сточна гара) е пространство, открито и съживено от Зона Култура, където предстои да се случват познати неща – пърформанси, прожекции, изложби, концерти, благотворителни акции, по малко по-различен начин.

Всъщност тук вече се е настанило изкуство от ново поколение. В едно от халетата се подвизава скрап менажерия – на овехтял тезгях са изложени гигантски гарван, страшен гущер и ветроходен кораб все от метал втора употреба. Loony Tools превръщат всякакви джунджории в големи пластики, а пунктовете за вторични суровини са им начална, не крайна спирка.

Съседите им по сграда са меката вълна в новото градско изкуство – Attelie Macchiato, които произвеждат матраци и възглавници от чиста вълна, лен и памук. Засега артистите не смятат да сменят адресната си регистрация, въпреки че студът напира да им стане съквартирант. Топли ги мисълта, че дават изява на идеите си. А и са си приготвили калорифери.