Привет от слънчева София, Ашли! Как си? Какво ново?
Чудесно! И тук е доста слънчево днес и постепенно влизам отново в ритъм след относително спокойното начало на годината. Започнах да подготвям няколко нови издания за звукозаписната си компания Out Hear Audio. Паралелно с това възобновявам и работата си като диджей, продуцент и автор на ремикси.

След броени дни, на 15 април, ще демонстрираш уменията си на диджей в София заедно с колегата си Тод Терье? Какво сте ни подготвили?
Не знам за Тод, но аз ще пускам тонове ремикси – и добре познати, и по-специални, както и доста от т.нар. Бийдъл бомби и диско фантазии, с които съм известен. Повече от това няма да издам, хаха.

Всъщност двамата с Тод на турне ли сте, или ще пускате заедно само в София?
Нямам търпение да работя с Тод, тъй като съм му фен отдавна. Доколкото знам, ще пускаме заедно само в София, така че се настройте за една много специална вечер. Ще бъде страхотен купон!

Да, интересна комбинация ще се получи – 50-годишен англичанин и 25-годишен норвежец със съвместен диджей сет… Разликата във възрастта притеснява ли те?
Притеснява ме това, че ме изкара 50-годишен! Всъщност съм само на 48 и изглеждам убийствено добре за възрастта си, хаха! Годините са просто цифри. Това, което ни свързва с Тод, е музиката.

Да поговорим за творческия ти път. Какво те подтикна да се захванеш с диджейство още в началото на 80-те години?
Открих вдъхновение в регето и в богатата колекция от грамофонни плочи на баща ми. Повлияха ми и диджеи като Норман Джей, Боб Джоунс и Джордж Пауър, а първите ми озвучителни системи, на които се упражнявах, бяха Stateside и Shock Sound System.

Името ти нашумя доста в ерата на ейсид хаус бума. Какво си спомняш от онова време?
Не много, хаха… Знам само, че нищо не ни липсваше. Славни години бяха!
А кои бяха най-паметните моменти от работата ти с проектите Black Science Orchestra и The Ballistic Brothers?
Самият процес на записите на албумите ни – и с Black Science Orchestra, и с The Ballistic Brothers. Забавлявахме се много и се радвахме на пълна творческа свобода.

Какво предпочиташ – да работиш самостоятелно или в екип?
Категорично в екип. Харесва ми усещането за общност и споделената тръпка от създаването на музика.

Преди малко спомена за собствената си звукозаписна компания Out Hear Audio. Какви са новините около нея?
Както казах, в момента подготвяме няколко издания за 2011. Компанията лека-полека се разширява, без да уточнявам в каква посока, хехе. Ще споделя само, че първото издание на Our Hear Audio за годината ще бъде албум на съвместния ми проект с Yam Who?, озаглавен Chemical Love/Natural Off. Мисля, че с него ще успеем да събудим слушателите!

Правил си ремикси на десетки песни от различни стилове. Кои от тях считаш за най-добри?
Всъщност мисля, че ремиксите ми са стотици, не десетки. Тези, с които хората най-често свързват името ми, са преработките на Weak Become Heroes на The Streets и Always на дуото Bent.

Кой аспект от работата ти те влече най-силно – ремиксирането, продуцирането или изявите като диджей?
Обичам еднакво и трите. Чувствам се благословен с дадената ми възможност да създавам музика и да я представям пред публика.

А има ли изпълнител, с когото мечтаеш да работиш?
О, веднага бих посочил Пати Смит. Уви, болшинството други музиканти, с които бих работил, вече не са между живите.

Какви други мечти и цели си си поставил?
Да продължавам да се занимавам с това, което правя, и да гледам как децата ми растат и се превръщат в добри хора.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Няколко думи и от Тод Терье:
На практика съм израснал с изданията на Ашли Бийдъл и нямам търпение най-сетне да пускаме музика заедно. Засега сме се засичали само веднъж – на един фестивал в Сидни преди две години, но едва в София ще премерим сили зад пулта за пръв път.
Вярвам, че на 15 април ще се получи убийствено парти, макар че по принцип никога не планирам нищо – просто взимам със себе си плочи, които харесвам, и действам. Най-общо казано, очаквайте от сета ми и нови парчета, и ремикси, и на пръв поглед безсмислени звукови ефекти като пуснати наобратно речи или семпли от звънчета на крави…
За разлика от Ашли, самият аз все още не мога да се похваля с кой знае какви професионални постижения. Може би най-успешен от комерсиална гледна точка си остава дебютният ми сингъл Eurodans отпреди близо осем години, но това ще се промени скоро, тъй като в момента работя по нов албум, който със сигурност ще ми донесе Грами!

Ашли Бийдъл и Тод Терье са в Sofia Live Club на 15 април, 20:00, 10лв от eventim.bg