Минаха повече от 20 години, откакто Индиана Джоунс се отправи на последния кръстоносен поход. През този май Харисън Форд ще нахлупи отново прашната шапка за четвъртата серия страшни приключения – Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп. Търси се най-големият български фен, който ще има късмета да гледа филма ден преди световната му премиера.

През 80-те Инди научи милиони хлапета как да бъдат печени и да живеят като на кино. Феновете му обаче са от всички възрасти и се познават най-бързо по това, че очите им блесват само като чуят първите 1-2 секунди от култовата музика към филма. Сега разпространителят на новия Индиана Джоунс в България – Прооптики, ги предизвиква да докажат фенството си и в конкурс за есе. Темата е Модерната легенда Индиана Джоунс, обхватът е национален, а единственото ограничение за участие е феновете да са навършили 14 години. За да излезете напред в класацията, трябва да сте истински приятели на Инди и да можете добре да го изразите черно на бяло, но не се увличайте в обема – съберете се в максимум 1000 думи, което е около страница и половина текст с някакъв нормален шрифт. Есетата се очакват най-късно до 15 април на indy@prooptiki.bg или по пощата на адрес: София 1111, ул. Николай Коперник 21, офис 1, за Прооптики България. Журито в състав Борислав Лазаров от bTV, Весела Николаева от Екран, Екатерина Лимончева от cinefish.bg и Диана Томова от Програмата ще излъчи победител на 1 май.
Да уточним и каква е наградата. Авторът на най-доброто есе ще бъде произведен в чин Най-голям български фен на Индиана Джоунс, с което може да се фука пред приятели. По-важното следва – за него и деветима от приятелите ще бъде организирана специална вип прожекция (с изненади) на Кралството на кристалния череп ден преди световната премиера на филма.
Ще има и утешителни награди – петте най-вдъхновяващи есета ще спечелят на авторите си оригинален плакат на новия филм, в черна рамка, готов за окачване на видно място вкъщи. Постерът е дело на легендарния художник Дрю Струзан, рисувал и плакатите за първите филми от поредицата. Още за конкурса ще намерите на www.kingdomofthecrystalskull.bg.
Колкото до самия Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп, в Холивуд бдят да не изтича секретна информация. www.indianajones.com обаче работи, пуснаха и тийзър трейлъри, от които става ясно, че Кейт Бланшет ще играе на страната на нацистите, а в отбора на Инди ще се включи младият Шая Лабоф. Естествено, зад всичко отново стои тандемът Спилбърг – Лукас. Таа-та-ра-таааа-таа-ра-рааа…