Граждански будилник 2023

На 1 юли в Топлоцентралата и парковото пространство около нея се събираме за третото издание на Фестивала за изкуство и права Граждански будилник. Тази година ни очаква истински фестивален маратон. През целия ден в продължение на 12 часа заедно се забавляваме, учим за правата ни и изразяваме позицията по важните за нас теми.  Програмата е направена така, че да има за всекиго по нещо както за  малки, така и за големи.

Най-ранобудните и ентусиазираните могат да започнат фестивалните забавления още в 10:00 с програмата за образователни игри за малки и големи, която продължава до 14:00. В играта Граждански будилник децата търсят отговорите на вълнуващи загадки, скрити около фестивалната зона, и едновременно научават повече за своите права и граждански отговорности. Климатична фреска е интерактивен уъркшоп на екологичното сдружение За Земята, в което с помощта на игра с карти научваме повече за климата. Не на последно място е предвиден и един нов прочит на класическата игра Змии и стълби, в която това дали се движим напред или назад по полето, зависи от действията, които предприемаме или не за опазването на околната среда.

Част от сутрешната програма са и специалният урок по оказване на първа помощ и две арт ателиета по рисуване.  От 16:00 продължава следобедната програма на събитието, която е със засилен фокус към изкуствата и по-големите посетители на фестивала. Начало на втората половина от фестивалните активности дават шестима автори от досегашните издания на конкурса Граждански будилник, които са подготвили в рамките на 3 часа различни работилници по рисуване, фотография и писане. В тазгодишното издание на конкурса Граждански будилник участват над 80 кандидати с повече от 180 вълнуващи визуални, словесни и художествени истории за силата да си помагаме. Кои са победителите в него, разбираме в 19:00 на специалната церемония по награждаване.

Преди да стане време за награди, обаче ни очакват още тренировка по капоейра (афро-бразилско бойно изкуство), Drum circle, по време на който можем да научим как да използваме ритъма, за да опознаем себе си и другите по-добре, и един специален концерт на групата Funkilicious.

Закриваме фестивалната програма в 20:00 с концерт на добре познатата на българската публика група Таралеща, които съчетават блус, реге, ска, афробийтове с български ритми. Събитието е със свободен вход, а програмата по часове откриваме тук.