Берковица, 10-24 август, вход свободен
Нови възможности за младите берковски таланти и превръщане на града в културно-развлекателен център на Северозапада – това са амбициите на феста, който се завръща с ново име. Кино на открито (с гости като проекта Да се изгубиш нарочно), изложба на графиците от НБУ, курс по ситопечат, спортни турнири и концертни вечери с всякаква музика (от Тъпани и гайди до хип-хоп комбината Жлъч-Григовор-Гена) занимават и големите, докато дребосъците се чудят между работилници по рисуване върху стъкло и тениски, работа с глина, ръчна изработка на тефтери и картички и още, и още по списъка във фейсбук под Restart Fest.
RIU Pravets Resort, Правец, 15-20 август, 75-1250€ от udayalive.com
Първото йога правило е да притискаш тялото си само докъдето то позволява. "Бъдете толкова активни, колкото ви харесва", повелява и Udaya – йога ритрийтът, който събира 29 учители (като Даниел Скот и Селина Гълъри) и 30+ музиканти (като Дейв Стрингър и Шийла Бринги) от тук и света в RIU Pravets. Тези високи гости пълнят графика на феста с разнообразни йога класове, жива музика (от EDM до киртан), танци, медитация и образователни работилници, които редите в личната си програма, както намерите за добре. Ол-инклузив пасът включва 5 нощувки в хотела, тристепенно меню, превоз, спа, фитнес и басейн, но ако нямате цяла седмица на разположение, има и варианти за 1-2 вълшебни дни в този летен лагер за пораснали. Цялото инфо е на udayalive.com.
Аладжа Манастир, Варна, 15-19 август, вход свободен
По цели нощи ще се въртим в електро поток сред дървета, птички и пчелички, а автобус 29 е универсалният вариант за стигане от града до точката на кипене. Три тенти е общият сбор на партито, като две ще се редуват с музикални преживелици, а третата е нон-стоп отворена за лекции, кино, литература и беседи. Дните пък са разделени стилово: 15 август мирише на джънгъл, поднесен от Fall monke, Redshift и белгиеца Nickynutz, ден две ни завежда до дръменбейс ъгъла при Shano, Еkerman и Cactus Erectus, а петък и събота изгряват с дъбстеп и техно от Youthman, Bluff Corps, Боян Аврамов и Tee Kay. Не споменахме някои имена, но, без паника, и те не са за изпускане. Организаторите препоръчват да си носим храната и водата, а за всички с хлапета – в тента 3 ще има и циркови изпълнения и уроци.
бар Wake Up, плаж Варвара, 16-19 август, 15/35лв от eventim.bg
Около 30 наши и чужди артисти вече кършат пръсти в нетърпение да заглушат чайките по плажа, показвайки любовта си към дръменбейса, всеки с уникалния си електронен заряд. Кои са всички те попитайте фейсбук събитието, но тук веднага ви казваме, че в общата картина солена вода ще мокри стъпалата на британците The Prototypes, Grooverider, Kenny Ken, американците Dumbsteppaz и Jacky Murda и тукашните Ogonek, EXo, Funk Aesthetics и DTK. Слагайте банските и джапанките в сака и се пускайте към Варвара да създавате баси спомените.
Пристанище Варна, 18-19 август, 17:00, 120лв
Не сме изпуснали две букви от името на феста – бившият кмет на Каварна Цонко Цонев пренася рок фиестата си малко по на юг. Първи с прогресивен метъл ударно навлизат БГ джентълмените Krossfire, след което щафетата поемат Кикимора, преди от Флорида да кацнат Kamelot. Само внимавайте да не топнете коса в бирата, когато на сцената скача бившият басист на Deep Purple Глен Хюз – хедлайнер на феста заедно с Б.Т.Р. Вторият ден се очертава по-мелодичен и доказателството лежи върху гвоздея на вечерта – Nightwish, преди които с чело и барабани ни обират Apocalyptica, предшествани от нашите ветерани Конкурент.

яз. Голям Беглик, 22-27 август, 25лв за ден, 50-100лв за целия фест от epaygo.bg, безплатно за деца до 14 години
"Магия във всичко и най-вече в хората", наричат феста, който вече кръгло десетилетие организира близки срещи между човека и родопската природа. Да полегнеш под елите, да стъпваш бос по тревата или да плаваш по хладния язовир обаче са само шепа от плюсовете там. Отгоре добавяме гъстата програма от семинари, арт работилници, импро театър, аудио-визуални пърформанси, танци, йога, духовни ритуали, хюман дизайн, кино вечери и сетивното горско пътуване Островът на Тишинавтите (с отделен 30-левов билет от sensorytheatresofia.com). Естествено, има и музика: на три сцени пристигат природолюбиви човеци като Белослава, Kottarashky, Ambient Folklore, Метаформоза и Мерудия, а ако ви трябват всички детайли – beglika.org.
Етрополе, 24-26 август, вход свободен
Тази година с рамо от Строежа фестът отново ни посреща на етрополския хълм със спорт, изкуство, еко презентации, куклен театър и въздух, пълен с музика. НеЩо ЦвЕтНо се надигат в делничния 24 август с пънк и ска от града на тепетата, Plastic Bo. присъстват в същия стил, а The Top Stoppers вдигат ръцете ни, преди с реге да ни поръсят Мерудия. На 25-и Боби Косатката се качва с алтернативните Der Hunds, докато ФОН мачкат с тежка китара, Dumbfound също не остават по-назад, а по някое време Jeremy? напомнят за двата си албума и какво значи присъствие на сцена. Последният ден засега е мистерия, която само страницата на фестивала във фейсбук ще разбули.