Balkan Station
18-19 юни
Тази спирка – малка и безлюдна – между гарите Бов и Лакатник прорязва с два перона същата планина, от която е взела и името си, а отвъд сянката ѝ има само поляни, карстови форми и един мост над водите на Искър. Идилия е, но не бързайте с пикник одеялата и леките четива – пращаме ви насам за 30-часово нон-стоп парти с всички нюанси на тежката електронна музика, така че си отспете предварително и елате свежи като широколистните тук. Пътят от София не е драма: взима малко над час с влак и има поне 7 опции в разписанието на БДЖ, които ще ви свършат работа. На място се започва от обяд на 18 юни с Vatev, а до здрач на следващия ден през пулта ще минат дъбстепът на Balkansky, винилното техно на италианеца Maxx, дълбоките бас линии на Algorithm и още тон диджеи. Вижте ги във фейсбука на Balkan Station – там са и правилата за ползване на гората, а билетът е 15лв от eventim.bg или 20лв на терен.

Zenith Fusion Festival
24-26 юни
Само 300 от нас ще се класират за бутиковата тридневка, затова четете бързо. Дестинацията е село Долен в Родопите, исторически и архитектурен резерват, а темата е точна и за мястото ("фоклор-"), и за времето ("-в модерен прочит"). Гледаме филми, разхождаме се из живописните околности, правим домашна бира, къмпингуваме, обсъждаме опазването на архитектурното ни наследство, разкриваме магиите на лечебните билки и още. Между всичко това са мушнати концерти на куп наши фолклорни експериментатори – от Оратница през Тъпани и гайди до Kottarashky & The Rain Dogs, плюс холандско-белгийският етно-фюжън-поп колектив Rebel Up!, електронният фолк на мексиканеца Gypsy Box и дори музикални мастър класове от глас до инструмент. Общо ви излиза 75лв от ticketlogic.bg (и безплатно за хлапета под 12) – за още инфо заредете zenithfestival.com.

Wrong Fest

25-26 юни
Следващия уикенд пак добавяме едни 2000 към населението на село Войнеговци (на 16км от София). Офертата е дълга, записвайте си: пътуваме дотам с организиран вело ескорт, маршрутки от паметника Левски, автобус 21-22 от Орландовци или кола (паркингът е кой-където-свари), а за спане се връщаме обратно или пък опъваме палатки на поляната (за без пари). Иначе не пускат с храна и напитки, но пък за същите търсим Грешния бар, който тази година щял да работи до късно. Ще има също джаги, конна езда, а за хлапетата и детски кът, но да не се откъсваме от главното – на двете сцени слушаме близо двайсет банди от следобяд до тъмно. Фестът откриват нашите скакор-пънкари Toy Letters, а нататък в лайнъпа има всичко от английски метъл (Therapy?) през исландски блус-рок (The Vintage Caravan) и румънски рокенрол (Roadkill Soda) до винтидж рок от Швеция (Graveyard). Билетите са 40лв за ден и 45лв за два от ticketlogic.bg, останалото чака на wrong-fest.com.