AYMON
Боснек, 14-16 юни, 50лв от bilet.bg, 65лв на място

Дори да не сте много дзен, трите зони, които очертават феста, дават всичко от себе си за балансирането на седемте ви чакри. Стягайте багажа за три дни, в които на 40 километра от София, в селцето Боснек, се сгушва първата спирка – сцената Мегдамон. На нея се качват български и чуждестранни агенти със запас от психеделична и прогресивна чил музика, чрез която ставате едно със земните пулсации под открито небе. На трибуната Технодом положението вече е по-сериозно – там тревата настръхва от бийтовете на Yoz, Cosmic Portal, Analog Kid, румънеца Brad и македонките Binary Thoughts. Междувременно, докато артистите се сменят по сцените (вижте всички в събитието на Aymon Festival във фейсбук), на територията Zen Space се огъвате за асани, споделяте шамански мъдрости и рисувате с къна. Добрият звук е гарантиран заедно с къмпинг зона, обилна сянка, ведическа кухня, бар, специалитети и шарени дюкяни, в които има всичко за всеки.

FRANCOFOLIES
Благоевград, 21 и 22 юни, вход свободен
 
Всяка година фестивалът ни пуска срещу нула стотинки до артисти, които чакаме от доста време, и този път пак ще е така. Още в петък около 20:30 едно голямо име носи към сцената барабани с щампа Caravan Palace. Французите запалват интернет през 2008 и бързо се прочуват с електронната си джаз и суинг музика, правейки овчарски скок в евро класациите. Към 22:30 същата вечер къдравата коса на американката LP ни повдига на пръсти с Lost On You – песента с 200 милиона натискания в Spotify, и ни носи лично още пресния си албум Heart To Mouth от 2018. Последен в полунощ на площада излиза Дан Балан, от когото чакаме хита Dragostea Din Tei с O-Zone, но и да не е в сета му, ще подвижим на Allergo Ventigo и Numa Numa 2. Вторият ден на фестивала надига вълнения с българско-психеделично-вуду шоу от Kottarashky в 20:00, следвано от по-стари и по-нови песни на румънското дуо Morandi в 22:00. Час и половина по-късно французинът Кенджи Гирак ни изпраща с поп музика, обожавана от милиони поне от 2014 насам, с което казваме на Francofolies "мерси и догодина пак!".
LOST AGE
Пловдив, 21-23 юни, вход свободен

  
Преобличайте се още във влака София-Пловдив, защото на Младежкия хълм ви чакат тракийски воини, скандинавски божества и славянски владетели. Фокусът на фестивала е езическата култура, като още от петък в 16:00 започват да се нижат банди и артисти, които коват метъл, ембиънт и нео-фолк. След оплитането на групите Shambless, Aegonia и Kutsulan на сцената се качват метълите Velian, за да свирят край на ден едно. Номер две започва в 10:00 с топло кафе и продължава с хипнотични мелодии, а по тъмно вече идва времето на The Groovin’ Pipers, келтския фолк на испанците Kinnia и етно микса на Irfan. Малко тежко изпращаме третия ден (пак с ранен старт в 10:00) с напрегнатите вокали на Scapegoat и Hyperborea, но между тях ни отпускат соло арфa (Габриела Гарсия) и шотландскa гайдa (The Dreadlock Piper). Наред с музикалното разноорбразие, фестивалът успява да смеси писатели, художници, актьори, танцьори, занаятчии и да вмъкне някоя и друга митологична лекция – според пълната програма на @lostagefestival във фейсбук.