WRONG FEST

Пловдив, Гребен канал, 1-3 юли, 50/80 лв. от bilet.bg

Фестивалът пак се навърта с безпогрешен лайнъп, за който си заслужава да се пуснем за уикенд до Пловдив. В първия ден ни посрещат Gogol Bordello, които с театрална стъпка идват с пънк/дъб/рок саунд, който звучи в Долен Манхатън от 99-а насам. През годините сменят членове, появяват се в няколко холивудски филмa, опасват 8 албума, а през 2012 пишат песен за УЕФА. На 2 юли пък с рязък бас, черни дрехи и 0 на брой усмивки слушаме Ic3Peak, които Русия се опитва да забрани от няколко години насам. Е, те не спират да питат, настояват и поглъщат с тежката си електронна музика, а ние отказваме да спрем да ги слушаме. В последния ден на сцената излизат Viagra Boys, които летят от Швеция с постпънк вълна, заливаща ушите ни от 2015. Покрай тях слушаме още Black Midi, Omar Souleyman, Druga Planeta, Jin Monic и много други.

HILLS OF ROCK SOFIA EDITION

Sofia Airport Park, 2-3 юли, 140/180 лв. от ticketstation.bg

Не сме сигурни какво можем да кажем за всички банди, които ще се качат нависоко, за да ги виждаме добре, но нека опитаме. Placebo плетат алтернативната нишка в рока вече 20 години и с 12 албума летят до всички брит класации, а два от тях са платинени. Five Fingers Death Punch пък ги пишат с титлата богове на хеви метъла до името и няма как да не споменем, че сме готови за живия разговор от новия им албум F8, но няма да крием, че ни се слуша и Wrong Side of Heaven + Wash It All Away. Hollywood Undead пък идват тук за трети път и от 2008 насам минават всякакви граници със своите чертежи в рап, рок и електронния лист. Към горните инструментите си добавят и Odd Crew, Sisters of Mercy, Dubioza Kolektiv и други герои, които са на плаката в страницата на събитието във Facebook.

A TO JAZZ

Южен парк II, 1-3 юли, вход свободен

Южен парк II пак ни зове за джазови линии, които отекват в 3 дни, така че вземайте одеялата и най-цветните си дрехи и се настройте за джаз. Първия ден открива Джон Маклафлин, който показва паспорта за България 26 години след първото си идване тук. Вика си и ордата музиканти Гари Хъзбанд на кийборди и барабани, Етиен М‘Бапе на бас и Николас Викаро на барабани. За втория ден чакаме Snarky Puppy, които се пускат от Тексас, за да комбинират джаз, рок, уърлд и фънк. В третия ден хедлайнери са Рузвелт Колиър и Илхан Ерсахин с проекта си Istanbul Sessions. Преди всички тях слушаме по ноти Рут Колева, C-Mo и Trombobby, Spectrum Vocal Band, а за всички гледаме финалния лайнъп във Facebook.

RITUAL GATHERINGS

Плаж Камчия, 30 юни – 3 юли, 140-390 лв. от bilet.bg

Морето попива в пясъка на Камчия, за който музиката си отсега събират Иван Шопов, Ropotamo Live, HelioSonic, Zimone и още много, дошли от локалната и световната сцена. Техните звукови вълни отекват между съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни преживявания, екологични практики и работилници. Преди да започне всичко обаче и преди самия July Morning, се забъркват вкусотии от шефовете Филип Спасов и Владислав Пенов срещу отделен билет, който ни отвлича за преживяване в чест на приемствеността и хармонията с природата.