Фестивално време през септември

Септември е месецът на София и тя е щедра на събития и фестивали

Фестивалната суша на лято 2023 прелива (буквално) в благодатен на фестивали септември – особено в столицата. От арт събития, през задължителните музикални фестивали, фестивал на кучетата, на татуировките, та до един от най‑постоянните и интересни за града ни квАРТал фестивал София ври и кипи в циганското лято на септември, когато градът е отново пълен, шарен, жив и любопитен. За да не пропуснете някое от интересните концептуални събития този месец, направихме този кратък обзор на фестивалния септември.

Реките на София вече мина преди десетина дни, но се задава другото голямо събитие, което запознава софиянци и гостите на столицата с един от най-обичаните в миналото квартали и насочва радара на бизнеси, стартъпи и съвременни градски хора към карето между булевардите Мария Луиза Сливница, Левски и Дондуков. В осмото издание на квАРТал фестивал отново ще се разходим из историческия център на столицата, за да се запознаем с културата, архитектурата, старите и съвременни бизнеси и работилници в този стар квартал.

Фестивалът протича под мотото Силата на хората и в програмата влизат няколко тура – Български архитектурен модернизъм, Еврейска София, Food and spices, Сградите разказват, Sofia Graffiti Tour, литературни четения, изложби, работилница за озеленяване, беседи, партита в различните локации. Шестте подтеми са архитектурно наследство; зелен квартал; общности/езикът на омразата; достъпност; пешеходни зони и градски инициативи и избери българското. Програмата можете да разгледате подробно онлайн. квАРТал фестивал е от 15 до 17 септември.

Wrong Fest се завръща в София. Най-алтернативно-музикалният фестивал у нас, който в последните години се вихри из Пловдив и дори имаше еднократно издание в сръбското село Панчево, отново ще се разпростре в столицата. И неслучайно казваме разпростре. За пръв път фестивалът се провежда едновременно на няколко локации в самия център на града – НДК (основна сцена на открито, сцена в зала 6, клуб Singles, клуб Mixtape 5). 4 дни, 5 локации и 20 алтернативни артисти от света и България се качват на сцената на грешния фестивал. Сред имената отсега загряват Ани Дорет, или CLT DRP, която расте в Канада, но се цели в музиката от Великобритания в алтернативните инди среди. Берлинската композиторка Лиса Моргенщерн пък идва с обещание за завладяващо шоу на живо. Тя ко-композира музиката към Netflix сериала The Empress. Завръщане в София отбелязва и гръцкото алтърнатив/етно метъл чудо Villagers Of Ioannina City. Пловдивчаните TDK разпъват струни и забиват за Бели ружи и Иване. Цялата програма по часове е във Facebook страницата на събитието. Билетите са по 25-100 лв. от epaygo.bg.

Осмото издание на Bulgaria Tattoo Expo блести с цвят по кожата на 16 и 17 септември в зала 3 на НДК. Феновете на татуировките могат да се срещнат със стотици себеподобни и с майстори на рисунката върху тяло от страната, но и от чужбина. В програмата освен класическите конкурси за татуировки по различни категории и музикални акценти има и стендъп комедийно шоу, фрийк шоу, огнено шоу и, разбира се, немалко изненади, награди и подаръци от организаторите, участниците и спонсорите на фестивала. Билетите са съответно 20 лв. за събота, 15 лв. за неделя и 30 лв. за двудневен пас от сайта bulgariatattooexpo.com.

Българските крафт пивовари се събират на Улица Хмел – фестивал за занаятчийска бира, произведена в България, който се лее пред НДК на 23 и 24 септември. Само в последните 2–3 години се появиха няколко нови крафт пивоварни, предлагащи на феновете на хмелните напитки разкошни бири, достойни да се мерят с лидерите от Европа и Щатите. Бираджиите могат да пробват наши варки в стилове пилзнер, хефе-вайцен, NEIPA, IPA, кисели бири, експериментални вкусове и мощни стаутове. Разбира се, предвидени са и фургони със стрийт храна – отлична компания на добрата бира, както и пъстра музикална програма. Улица Хмел е отворена от 12:00 до 21:00 (в неделя затваря час по-рано).

В самия край на месеца, на 30 септември, във и около Топлоцентрала се провежда Природа фест. Той цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената коалиция За да остане природа в България за съхраняване на природното богатство на страната. Там можем да видим как работят фотокапаните, кого са уловили през последните месеци и защо са важни тези наблюдения. Имаме и възможността да наблюдаваме птиците в парка. Предвидени са беседи за устойчивост в модата и разменяне на дрехи. Разбира се, за да бъде истински есенен фестивал, ще бъдат достъпни ароматни храни и напитки. Фестивалът се провежда с продължителност от 10:00 до 18:00 и вход свободен.

На 17 септември на познатата и обичана от всеки приятел на кучетата локация Кучешкия парк зад музея Земята и хората провежда шестото издание на Dog Fest. Там се събират производители на продукти за домашни любимци, студиа, салони и треньори, които се грижат за здравето, външния вид и поведението на вашия четириног приятел, наред с познати и нови брандове и организации, които се грижат за бездомните животни. Има планирани игри с награди за стопани и животни. И, разбира се, стотици щастливи кучета и техните хора.