Съседското фестивално лято започва с гръм и трясък под формата на най-мащабното музикално събитие в цяла Югоизточна Европа – EXIT. Отстоящо само на 5-6 часа с кола от София, по-точно в Нови Сад, в северната част на Сърбия, 11-ото издание на музикалния форум ще се проведе от 8 до 11 юли в историческата Петроварадинска крепост, а участниците варират от Джош Уинк, Мика, Миси Елиът и The Chemical Brothers, през Faith No More и Placebo, до главорези като Behemoth и The Exploited. Билети се продават в офиса на United Partners в София, като удоволствието ще ви струва 153лв за фестивала плюс 49лв за къмпинг.

Месец след EXIT – на 7, 10 и 11 август, в слънчева Атина ще се състои 14-ият Rockwave. Тази година фестивалът в парка Тера Вибе в гръцката столица ще даде поле за изява на световни любимци като веселяците Gogol Bordello, трип-хоп майсторите Massive Attack и подканящите към неспирни танци Black Eyed Peas, Faithless и Fatboy Slim. Тежка южняшка рок жилка ще внесе Джон Гарсиа от Kyuss, а билетите са от 90/110лв на ден до 270лв (пакетна цена).

По същото време, но в Унгария ще започне 18‑ото издание на легендарния Sziget. От 10 до 16 август на митичния остров Обудай в Будапеща ще можем да се насладим на плеяда представители на всички музикални стилове, предвождани от британските рок звезди Muse и хеви-сънародниците им Iron Maiden. Сред армиите, готови да превземат Маджарско, се открояват и имената на UB 40, Bad Religion, Kasabian, Monster Magnet, Fear Factory, Нина Хаген и Paradise Lost, при това само срещу 45 евро на ден или 170/200 евро за цялата фестивална седмица. Билети – на sziget.hu.

Не би било честно да пренебрегнем и северната ни съседка, която макар и с по-скромни традиции във фестивалното дело не отстъпва по качество. Тази година перлата в короната на Румъния ще блести под формата на петото издание на ArtMania в Сибиу, където от 13 до 15 август ще си дадат среща рок колоси от всички континенти – от The Sisters of Mercy и Серж Танкиян до Kamelot и Sirenia. Билети ще откриете на eventim.bg срещу скромните 37/42/47 евро за цялото събитие или 21/24/29 евро за ден.