The Dig е точно такова кино – малък филм, който носи в себе си отговорите на големите въпроси за Вселената. На повърхността това са истинските факти за едно археологическо откритие, но колкото по-навътре в историята задълбаеш, толкова по-глобално е посланието на филма. Действието се развива през 1939, когато светът e на ръба на Втората световна война и напрежението се усеща във въздуха, разцепен от бойни самолети, прелитащи над главите на героите. Точно тогава богатата вдовица Едит Прити (Кери Мълиган) наема самоукия археолог Базил Браун (Ралф Файнс) да екскавира хълм в имота ѝ, за който тя има добро усещане. Надяват се на дребна реликва, но се натъкват на нещо във Великобритания със значимостта на Панагюрското златно съкровище у нас. Сюжетът се заплита с намесването на нови и нови участници в проекта, които искат да си припишат почести и заслуги по откритието.
Всичко това разказано с онази ефирна, красиво заснета тъга на модерното европейско кино. Главни виновници за това са всички актьори във феноменалния състав, но някак си магията е завършена от младия режисьор с досегашен опит като актьор Саймън Стоун, който е успял да каже толкова много с толкова малко. За щастие живеем във вълнуващи времена, когато този филм е широко достъпен във всеки телевизор по света – в предишни години може би щеше да мине незабелязано по фестивали, без да остави някаква значима следа.
Кой знае защо, когато филмът свърши, усещането, което оставя след себе си, е като онзи цитат на Ганди: "Каквото и да направиш в живота си, накрая ще е без значение, но е изключително важно да го направиш!".