Филм с Мария Бакалова влиза в надпреварата на фестивала в Кан

Снимка: Никола Борисов

Днес научихме кои са залгавията, които се борят за „Златна палма“ на тазгодишния фестивал в Кан, а сред тях откриваме и филм с участието на любимата Мария Бакалова. Става дума за биографичната драма за Доналд Тръмп Стажантът на режисьора Али Абаси. 

Кинофорумът е често описван като най-престижния във филмовата индустрия, а заглавията, допуснати до официалната му програма, са изключително малко, като подборът им е много специален. Това е, защото участието във фестивала гарантира бляскава и шумно начало, за който и да е филм, а статистически погледнато, заглавията, представени в Кан, често стигат и до борбата за „Оскар“.

Мария Бакалова изпъкна на световната киносцена точно преди 4 години, когато се включи в продължението на филма Борат. Участието ѝ във филма беше оценено в световен мащаб, като за ролята си тя получи номинация за „Оскар“, както и  статуетка на наградите на Изборът на критиците. След Борат 2 последваха редица други успешни проекти за младата актриса като участие във филма на Джъд Апатоу The Bubble, хорър сатирата Bodies, Bodies, Bodies, включително и роля в Марвелската вселена. 

Номинираната за „Оскар“ актриса има нелеката задача да изиграе първата жена на Доналд Тръмп и майка на три от децата му – родената в Чехословакия Ивана. Във филма Стажантът тя си партнира със Себастиан Стан, който е в ролята на Тръмп и с когото споделят както балканския корен, така и участието във вселената на Марвел. 

Описван като разказ за властта и амбицията, ситуиран в свят на корупция и измама, Стажантът разглежда усилията на Тръмп да изгради своя бизнес с недвижими имоти в Ню Йорк през 70-те и 80-те години. Филмът проследява още и началото на отношенията му със скандалния адвокат Рой Кон, чиято роля е поверена на носителя на „Еми“ и „Златен глобус“ Джереми Стронг. 

Веднага след новината Бакалова сподели вълнението си, като заяви: „Кан е мой любим фестивал, любим е на всички ценители на киноизкуството и именно заради това съм на седмото небе, че нашият филм ще започне своя път точно там, при това като част от официалната селекция“.

Във фестивала откриваме и друго заглавие с бъгларско участие. Безсрамните (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов (познаваме го от Аве и И после светлината) е част от паралелната програма на фестивала „Особен поглед“ . Копродукция на Франция, Швейцария и България с участието на индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна.

Тази година фестивалът в Кан се провежда от 14 до 25 май, а ние очакваме с нетърпение първите реакции от филма и участието на Бакалова.