Free Your Mind

Както казва онази стара поговорка, невежеството винаги излиза по-скъпо от знанието – и още повече, когато последното ти идва направо без пари. Следват три кладенеца, от които напоследък черпим сиво, без да вадим шарено от портфейла.

Coursera

Принстън и Станфорд звучат недостъпно без здрав финансов гръб, но сега те – и още рояк добри университети – се отварят за всеки с безплатни онлайн курсове, копие на програмите им офлайн. Дом са им портали като coursera.org, а в каталога има всичко от маркетинг през роботика до "кучешки емоции" (какво?). С видеo уроци, дискусии, домашни, тестове и дори оценяване на колегите, това си е като истински университет, само че можеш да ходиш на лекции по пижама и когато ти изнася. Накрая за отличниците има Statement of Accomplishment – не е официален документ, но слага доза уау в CV-то. Ако ви трябва хартия с по-голяма тежест, извадете от 20 до 130 долара и ще ви пратят и истински сертификат.

Open Culture

Слагате едно ".com" отзад и ви се отваря хладилник, пълен с всякаква храна за мозъка. Тук са събрани препратки към всички отворени курсове (като тези на Coursera горе), които вървят в момента из мрежата, но не говорим просто за удобен каталог – Open Culture е едни гърди напред с колекция от иначе трудни за намиране, а тук дори безплатни филми и аудио- и е-книги. Ако търсите последния екшън със Скалата или най-топлото от печатницата, сте сбъркали адреса, тук предлагат друг по-ценен ресурс – заглавия от зората на киното и литература, която не остарява. За капак слагаме безплатните учебници в 23 области, курсовете по 48 езика и, мислим, става ясно що за съкровищница сме отворили.

Soft Uni

Супер популярната школа на Telerik за бързо производство на IT специалисти отвори очите на бранша, че тук сме готови да учим, без някой да ни ръчка. После се отгърна и следващата страница в историята на нулите и единиците – Софтуерният университет влезе в действие преди 3 години и подпали тиха революция в начина на обучение. Разбира се, имат платени програми в стандартния ВУЗ формат, но ние насочваме погледа към екстрите, които не ни тежат финансово: семинари и отворени курсове пълнят залите им нон-стоп (вижте ги на softuni.bg). Не ви караме да сменяте професията, но тези дни за всеки е полезно да може сам да си сглоби приличен сайт или да обработи снимка – само казваме.