Freeze!

През лятото по-малкото е повече не само в градусите на климатика, но и в храната. Което не означава, че пропускаме десерта – само намаляваме времето за приготвяне, съставките и сложността. И понеже обичаме да споделяме сладкото, моля – 3 рецепти за плодов сладолед с обща формула 1 минута, 2 продукта и 3 часа във фризера.

Банан & орех

За да се замрази по-бързо, нарязваме банана на кръгчета, но ако имате търпение, може само да го обелите и да го затворите цял в камерата. Щом го извадите вледенен, сложете няколко ореха в пасатора и ги пуснете заедно с плода за няколко дължини. Резултатът е по-мек и пухкав, отколкото ви се вярва (заради ниското съдържание на вода в банана, ако ви е интересно защо). Ядките са екстра добавена стойност, а ако искате и палава нота в купичката си, сложете глътка ром при разбиването. Грамажът на всичко зависи от това колко стола сте подредили на масата и колко голяма ви е хапката, ние обикновено смятаме по един банан на човек.

Киви & шоколад

Ако пишете на кивито среден три за оригиналност, значи не знаете колко е жестоко в градусите под нулата. Особено ако е леко кисело и особено ако го намажете с течен шоколад, преди да го пъхнете във фризера. Движението е следното – режете плода на дебели кръгчета, слагате отгоре най-млечния наоколо, подреждате върху хартия за печене и го оставяте да замръзне. Сокът на кивито се превръща в маниатюрни кристали, а шоколадът дава точната доза сладост. Ако ви се намират клечки, може да набодете предварително парчетата на тях и после да ги гризете като сладолед. Любима закуска за сутрините, които молят за нещо сладко и кисело, ледено и малко.

Мляко & захар

Кисело мляко всъщност. Колкото по-висока е маслеността му, толкова по-мек ще стане домашният ви айс-йогурт (на нашата кофичка пишеше 10%). Е, само от мляко след два часа от фризера ще излезе безвкусно ледено паве, тук захарта спасява положението – дава му сладост и го запазва пухкаво, като не му позволява да се замрази изцяло. Пропорцията е едно към четири в полза на млякото – бъркате, покривате с фолио и замразявате. После минете с лъжица по повърхността, за да извадите едри стърготини сладолед. Плаче и за пресен плод – в момента сме на нектарини, а щом им дойде времето, минаваме на смокини. И така до есента.