Георги Дюлгеров със специално отличие на наградите „Васил Гендов“

Тази година Съюзът на българските филмови дейци връчва специална награда за цялостно творчество на професор Георги Дюлгеров. Престижното отличие се присъжда на кинотворци и артисти за заслугите им към развитието на българското филмово изкуство.

Георги Дюлгеров е автор на над 20 български филма като режисьор и сценарист. Филмите му Лагерът, Мера според мера, Авантаж и Трампа са сред най-добрите постижения в историята на българското кино. Режисьорът е носител на Сребърна мечка от Берлинале ’78 за Авантаж, на приза Златен рицар от Палермо ’86 за Нешка Робева и нейните момичета, Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за Лейди Зи, 2005 и още редица международни и национални награди. Дюлгеров е член на Европейската филмова академия и Почетен професор на Нов български университет. През 2023 в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест той представи новия си филм Записки по едно предателство и втората част на книгата си Биография на моите филми.

Официалната церемония по връчването на наградите на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов е на 16 май в Националната опера и балет.