Kreator
Още когато стъпиха в София преди 16 години, немските трашъри Kreator бяха легенди, но и досега репутацията им не е помръднала. В средата на 90-те се заиграха с готик и индъстриъл, а тези дни действат точно както в доброто старо време с праволинеен, безпощаден метъл. Новият албум Hordes of Chaos ще се появи на 13 януари, а по-малко от месец по-късно Kreator ще забият в зала Универсиада. Водят и подкрепления – фолк метълите Eluveitie и хардкор злодеите Caliban.
зала Универсиада, 8 февруари, 19:00, 35лв от eventim.bg

The Rasmus
Заедно с Apocalyptica и HIM, The Rasmus са най-силният финландски рок експорт за последното десетилетие. Между 1994 и 2003 те бяха заети с покоряването на шведските и финските класации, след това дойде ред на останалия свят. Сингълът In the Shadows ни накара да им обърнем повече от минутка внимание, а албумите Hide from the Sun от 2005 и тазгодишният Black Roses също не разочароваха. Доста модерни и поп, но все пак достатъчно шумни и рок, очакваме The Rasmus бързо да ни вдигнат от седалките в Универсиада на 12 февруари.
зала Универсиада, 12 февруари, 20:00, 30/40лв

Джеймс Блънт
Талантливият господин Блънт е наоколо само от няколко години, но ако продължи напред със същото темпо, скоро ще споменаваме името му заедно с тези от английските музикални класици. Блънт е наистина сръчен в комбинирането на акустична китара и деликатни, полубаладични вокали – разбрахме го бързо с големия му пробив You’re Beautiful, а след албумите Monkey on My Shoulder и All the Lost Souls не ни трябват повече доказателства. Малко остана да го проверим и на живо – винаги е тръпка да се видим с двукратен носител на наградата Brit.
НДК, зала 1, 22 февруари, 20:00, 40/50/60/70лв

Пол ван Дайк
Почти всички големи в електронната музика минаха през София – от бащиците Kraftwerk до новите класици Карл Кокс и Tiesto. Чудно е как досега не сме се срещали отблизо с немския транс/техно монарх Пол ван Дайк и точно затова първата му визита в нашия Зимен дворец ще бъде царска. Няма съмнение, че ще прозвучат доста парчета от последния му албум – In Between, но се нахъсваме и за някой от култовите клубни хитове на Ван Дайк от 90-те.
Зимен дворец на спорта, 18 април, 22:00, 35/45/55лв от eventim.bg

Depeche Mode
Ню уейв императорите трябва да обичат Изтока. На 6 октомври Мартин, Дейв и Анди обявиха, че Tour of the Universe стартира на 10 май 2009 не другаде, а в Тел Авив. Не забавиха и добрите вести за нас – само 8 дни по-късно Depeche Mode ще пристигнат в София, за втори път. След паметното шоу през 2006 ентусиазмът ни е двоен – билетите се разграбват от месеци насам и нищо чудно на 18 май националният стадион да се напълни до козирката.
Стадион Васил Левски, 18 май, 18:30, 40/45/55/60лв